DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft de Wit-Russische oppositie dinsdag bij een ontmoeting in Den Haag steun toegezegd, maar wil eerst in Europees verband bezien welke dat kan zijn.

De minister verwees de oppositieleiders voor veel andere verzoeken ook naar zijn EU-overleg, maandag in Brussel. Rosenthal kreeg onder meer het verzoek de omstreden Wit-Russische presidentsverkiezingen in december niet te erkennen.

De oppositie wil dat de EU-landen om nieuwe verkiezingen vragen, omdat de vorige in december volgens waarnemers oneerlijk verliepen.

Inreisverbod

De minister herhaalde dat Nederland een Europees inreisverbod wil voor de herkozen president Aleksandr Loekasjenko en diens topfunctionarissen. Ook zouden tegoeden bevroren moeten worden van het regime van Wit-Rusland.

Het land met tien miljoen inwoners, dat tussen Polen en Rusland ligt, wordt wel de laatste dictatuur van Europa genoemd.

Niet bang

Rosenthal is niet bang dat de sancties Wit-Rusland in de armen drijven van Rusland. ''Verreweg vinden wij het nu het belangrijkste de oppositie te steunen die zo te lijden heeft onder het regime.

Daar zijn geopolitieke afwegingen nu ondergeschikt aan'', aldus de minister, die nog stelde dat ''het repressieve optreden van president Loekasjenko volstrekt onaanvaardbaar is in het Europa van deze eeuw''.

Ontevreden

De oppositieleiders reageerden ontevreden op de beoogde sancties. ''Een inreisverbod zet geen zoden aan de dijk. Dat is veel te zwak. We verwachten een scherpere aanpak'', zei Aleksandr Kozoelin, presidentskandidaat in 2006, die daarna twee jaar gevangen zat.

De oppositieleden, onder wie ook Aleksandr Milinkevitsj, vragen ingrijpende eensgezinde economische sancties.

Knieën

''Strenge sancties zijn zorgwekkend, maar niet zorgwekkender dan de situatie nu. Loekasjenko zal door de knieën gaan, want hij kan zich niet tot Rusland wenden voor hulp. Hij voerde immers campagne met de leus: Red ons van Rusland.''

Eva Neklyaeva vroeg aandacht voor haar vader, de opgesloten presidentskandidaat Oeladzimir Neklyajev. ''Terwijl we hier praten over geopolitiek en blabla, zitten mensen al drie weken in de cel in totale isolatie.

De situatie in Wit-Rusland wordt steeds erger: De lijst politieke gevangenen steeds langer, flats worden doorzocht en journalisten lastig gevallen.''