BRUSSEL - Nederland wil als ''nettoste'' betaler aan de EU zijn positie verbeteren. Premier Mark Rutte heeft dat dinsdag duidelijk gemaakt aan voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Hij ontmoette de Portugees voor een kennismakingsbezoek in Brussel.

Nederland is van alle lidstaten netto het meeste contributie kwijt aan de EU. Het bedong enkele jaren terug al een korting van 1 miljard euro, maar het kabinet-Rutte wil opnieuw een vermindering van de Nederlandse afdracht aan Brussel. De premier wil dat daarbij objectieve criteria gelden.

Terughoudend

Volgens Rutte ''weet Barroso heel goed wat de Nederlandse inzet is''. De commissievoorzitter reageerde terughoudend op zijn woorden.

Hij wees erop dat de EU Nederland niet alleen geld kost, maar dat het ook profiteert van de unie. Barroso noemde het wel normaal dat Nederland een discussie wil over de hoogte van zijn EU-afdracht.

Economisch beleid

Rutte en Barroso hebben het dinsdag vooral gehad over het economisch beleid in de EU. Beiden benadrukten dat er maatregelen noodzakelijk zijn om de financiën van de lidstaten op orde te brengen.

Landen die een potje maken van de EU-begrotingsregels moeten harder worden gestraft. De Europese Commissie komt over enkele maanden met uitgewerkte voorstellen hiervoor.

Rutte pleitte bij Barroso voor nieuwe initiatieven voor het vrijgeven van de dienstenmarkt in de EU. Een richtlijn hierover van de toenmalige Nederlandse eurocommissaris Frits Bolkestein (net als Rutte een VVD'er) haalde enkele jaren terug slechts in sterk uitgeklede vorm de eindstreep.

Rutte en Barroso omschreven hun gesprek na afloop als vruchtbaar. Barroso prees tegen de pers Nederland herhaaldelijk als trouw supporter van het EU-beleid.