AMSTERDAM - D66-prominent Jan Vis is overleden. Dat heeft de partij dinsdag bekendgemaakt. Vis overleed maandagavond op 77-jarige leeftijd. D66-voorman Alexander Pechtold roemt Vis als een aimabel mens en een betrouwbare steunpilaar.

Vis werd in 1980 na een carrière in de journalistiek hoogleraar staatsrecht in Groningen. In dat jaar werd hij ook lid van de Eerste Kamer voor D66. Daarnaast was hij een van de informateurs van Paars-I. Tussen 1995 en 2003 was Vis lid van de Raad van State.

D66-leider Pechtold laat dinsdag in een reactie weten dat Vis voor hem 'een belangrijk klankbord en een betrouwbare steunpilaar was'.

"In de vele gesprekken die ik tot op het laatste moment met hem had, waren zijn adviezen scherp en doorwrocht. En altijd met een relativerende kwinkslag. Met Jan verliezen we een aimabel mens."

Staatsrechtelijk geweten

Nederland verliest volgens Pechtold met Vis een staatsrechtelijk geweten. "Jan roerde zich veelvuldig in het maatschappelijk debat. Hij viel op door zijn verstand van zaken en scherpe, jeugdige geest. Jan ging altijd met zijn tijd mee."

Partijvoorzitter van D66 Ingrid van Engelshoven roemt Vis als stabiele factor binnen de partij. "Onder alle omstandigheden bereid de partij met raad en daad terzijde te staan. Wij zijn hem veel verschuldigd."