AMSTERDAM - De PvdA-fractie in Den Haag spreekt schande van het pleidooi van coalitiegenoot VVD om de komende jaren minder kansarmen toe te laten als nieuwe bewoners van de stad. "Met de plannen brengt de VVD de huidige coalitie in gevaar", zegt PvdA-woordvoerder Integratie Rajesh Ramnewash.

De Haagse VVD pleit in een dinsdag verschenen nota over integratie ervoor dat de gemeente eisen gaat stellen aan nieuwe inwoners. Zo moet er een minimuminkomen gaan gelden.

Ook mogen mensen volgens de liberalen niet in Den Haag komen wonen als ze in aanraking zijn geweest met de politie vanwege bijvoorbeeld drugscriminaliteit, geweldsdelicten of het veroorzaken van overlast.

Volgens de VVD moeten eerst de bestaande problemen rondom integratie worden opgelost, voordat er weer 'kansarme nieuwkomers' kunnen worden toegelaten. Het huidige beleid is 'dweilen met de kraan open', vinden de Haagse liberalen

Uitleggen

“In het coalitieakkoord zijn heel duidelijke afspraken over integratie gemaakt. Deze onuitvoerbare en moreel verwerpelijke voorstellen gaan daar keihard tegenin. De VVD heeft heel wat uit te leggen”, aldus PvdA’er Ramnewash op de website van de partij.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi spreekt in een eerste reactie van 'goedkope en onbeschofte verkiezingsretoriek'.

Rotterdam

Rotterdam weert kansarme nieuwkomers in een aantal achterstandswijken. Dat is wettelijk mogelijk dankzij de in 2006 ingevoerde Rotterdamwet. Ook Tilburg en Den Bosch maken gebruik van deze wet.

De Haagse VVD wil verder dat de gemeente geen informatie meer aanbiedt in andere talen dan het Nederlands. Alleen informatie in het Engels blijft toegestaan, vanwege het grote aantal expats in Den Haag. Die hebben een 'bijzondere positie', vindt de VVD.

Volg reacties op Twitter via NUlive.