AMSTERDAM - De zorgen van GroenLinks over de beoogde politietrainingsmissie in Afghanistan zijn maandag groter geworden. De kans dat de partij instemt met het kabinetsvoorstel, is ''vandaag kleiner geworden''.

Dat stelde GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap na afloop van een hoorzitting met deskundigen over de nieuwe missie.

Ze zei ''niet de indruk te hebben dat het kabinet onze motie op adequate wijze'' heeft uitgevoerd. GroenLinks stelde vorig jaar samen met D66 voor een civiele politiemissie naar Afghanistan te sturen.

Het kabinetsplan is volgens Sap te militair en te weinig civiel. Het NAVO-deel is te fors, benadrukte ze. De Afghaanse politiemensen worden volgens Sap eerder opgeleid tot paramilitairen dan tot civiele agenten.

Meerderheid

GroenLinks is nodig om het kabinet aan een meerderheid in de Tweede Kamer te helpen voor de missie. De fractie bespreekt de plannen dinsdag opnieuw. Volgens Sap zijn er vooral vragen over de veiligheid en de grote bijdrage aan het NAVO-deel van de missie.

Ze sluit niet uit dat het kabinet alsnog met goede antwoorden komt op die vragen of het voorstel voor de missie aanpast. Het huidige voorstel lijkt niet te kunnen rekenen op steun van GroenLinks. ''Wij wilden een civiele missie'', zei Sap.

ChristenUnie

Ook de ChristenUnie is maandag tijdens de hoorzitting niet gerustgesteld over de beoogde politietrainingsmissie. De partij blijft vooral aanhikken tegen het NAVO-deel van het kabinetsvoorstel.

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind ziet het ernaar uit dat de trainers die onder NAVO-vlag werken Afghaanse politiemensen opleiden die ook militaire taken moeten uitvoeren.

''Dat ligt ons zwaar op de maag'', zei hij na afloop van de hoorzitting. Voordewind vond het ontnuchterend te horen dat Afghanen de politie meer als militairen zien, terwijl het kabinet een duidelijke scheiding maakt tussen de politie en militaire taken.

Gevechtshelikopters

Voordewind is ook bevestigd in zijn pleidooi Nederlandse gevechtshelikopters naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz mee te sturen om politietrainers in nood snel te hulp te kunnen schieten.

De fractie van de ChristenUnie zal dinsdag opnieuw spreken over het kabinetsplan. Voordewind kon nog niet aangeven of de fractie naar een ja of een nee neigt. ''Ik zit er zelf fiftyfifty in'', zei het Kamerlid. Hij wees erop dat minstens twee fractiegenoten ook heel kritisch zijn over de plannen.

Extra overleg

D66 en GroenLinks hebben aangegeven een extra vertrouwelijk overleg met premier Mark Rutte te willen over de beoogde missie in Noord-Afghanistan. Aanleiding zijn de geheime stukken van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), waarin de Kamerleden maandagochtend vertrouwelijk inzage hadden.

De twee oppositiepartijen willen het overleg van de Kamercommissie van Buitenlandse Zaken met Rutte woensdag voorafgaand aan het Kameroverleg over de missie. Ze wilden maandag niet zeggen wat hen precies stoort, omdat het om geheime stukken gaat.