DEN HAAG - De hulporganisaties Healthnet TPO en Cordaid zien niets in de beoogde politietrainingsmissie van Nederland in Noord-Afghanistan.

Ze vinden de gewapende inzet van de afgelopen jaren niet de goede manier om veiligheid in het land te bereiken.

Alleen als het gaat om steun bij de opleiding van civiele agenten kan dat een positief effect opleveren.

Geweldsspiraal

Dat zeiden directeur Willem van der Put van HealthNet TPO en directeur René Grotenhuis van Cordaid maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het kabinetsplan. Zij hebben al jaren ervaring met ontwikkelingswerk in Afghanistan.

Volgens hen is er onder de Afghanen zelf grote weerzin tegen gewapende mensen die hen voorschrijven wat te doen. ''Wapens voeden de weerstand en versterken de geweldsspiraal'', zei Van der Put. Om deze redenen keerden de organisaties zich eerder ook al tegen de missie in Uruzgan.

Politieke stragie

Grotenhuis vindt dat een politieke strategie de oplossing kan en moet zijn van de langdurige problemen. Volgens Van der Put moeten de veiligheid en ontwikkeling van onderop komen, uit de dorpjes zelf, onder meer via kleine projecten met zorg en onderwijs.

Hij denkt dat nog zeker vijftien tot 25 jaar lang ''aanmodderen'' nodig is om de situatie geleidelijk te kunnen verbeteren.

De twee hulporganisaties spraken Afghaanse organisaties tegen, die eerder op de dag lieten weten een missie te verwelkomen. Volgens Van der Put en Grotenhuis praten Afghanen vaak uit eigenbelang, onder meer omdat ze er iets aan kunnen verdienen.

Paramilitaire politie

Zij horen zelf van Afghanen dat ze de training van politiemensen zoals het kabinet heeft voorgesteld, niet steunen. Ze zouden opgeleid worden tot paramilitaire politie die opstandelingen bestrijdt.

Wel is volgens Grotenhuis sterke behoefte aan civiele agenten, die zich bezighouden met ruzies om land of huiselijk geweld. Die kunnen ook in dorpen van pas komen.

De vijf Nederlandse deskundigen die de justitiële sector moeten helpen, noemt hij juist te weinig, omdat hier nog veel te verbeteren is.