AMSTERDAM – Als het aan de NU-lezers ligt komt er geen nieuwe missie in Afghanistan.

Dat blijkt uit een peiling op NU.nl/politiek na bijna 45.000 stemmen. Maar liefst 70 procent van de stemmers antwoordde ‘nee’ op de stelling ‘Nederland mag een nieuwe missie in Afghanistan starten’.

Bij diverse politieke partijen kwamen de raadplegingen ook uit op een afwijzing van de trainingsmissie.

Afgelopen weekend peilde het Nederlands Dagblad de stemming onder de ChristenUnie-achterban. Daar bleek tweederde tegen. De ledenraad van GroenLinks sprak zich eerder al uit tegen de missie.

Steun van de Kamerfracties van ChristenUnie en GroenLinks is essentieel voor de coalitie om een meerderheid in het parlement te verkrijgen. Deze meerderheid is formeel niet vereist, maar in de praktijk zal het kabinet geen missie aangaan zonder parlementair mandaat. 

PvdA, SP en PVV hebben al laten weten het plan niet te steunen. Ook binnen het CDA wordt nog getwijfeld.

Hoorzitting

Maandag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats met deskundigen. Later in de week volgt het plenaire debat, waarna duidelijk zal moeten worden of er militairen en politietrainers naar de Afghaanse provincie Kunduz kunnen worden gestuurd.

Begin januari maakte het kabinet bekend 545 militairen naar Kunduz te willen sturen om politiemensen te trainen. Het is de bedoeling dat de militairen niet voor gevechtshandelingen worden ingezet.

Critici twijfelen aan het nut van de missie. Ook zijn er vraagtekens over de veiligheid van de militairen in deze regio.