DEN HAAG - Nederlandse politietrainers zullen in Afghanistan nooit worden ingezet bij andere operaties of acties.

Dat verzekerde de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, Bismillah Khan Mohammadi, maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer met deskundigen over het kabinetsvoorstel om een politietrainingsmissie naar het noorden van dat land te sturen.

Hij benadrukte dat het echt en alleen een trainingsmissie wordt.

De minister deed een beroep op de internationale gemeenschap en met name op Nederland om meer gekwalificeerde trainers te sturen.

Levensbelang

Het is van ''levensbelang'' om de Afghaanse politiecapaciteit te verhogen, zodat de Afghaanse politie uiteindelijk zelfstandig en succesvol kan optreden tegen bedreigingen, aldus de minister. ''De Nederlandse trainingsmissie heeft veel betekenis voor ons'', zei hij.

Bismillah Khan Mohammadi bedankte Nederland voor de inzet in de afgelopen jaren voor vrede en stabiliteit in Afghanistan. Hij noemde met name de bijdrage aan veiligheid, onderwijs en justitie.

Ook roemde de bewindsman de ''onbevreesdheid'' van de Nederlandse militairen in de provincie Uruzgan, waar Nederland tot augustus vorig jaar de leiding had. ''De Afghaanse bevolking zal dat nooit vergeten'', zei hij.

Politie

In Afghanistan is het volgens de minister noodzakelijk dat de politie wordt aangesteld en ondersteund door de democratisch gekozen overheid.

De politie moet altijd opkomen voor de belangen van burgers, zei hij. Ook het aantal vrouwelijke agenten moet omhoog. Er zitten er nu duizend de politie. Over vier jaar moeten dat er vijfduizend zijn.

Veiligheid

Bismillah Khan Mohammadi, die nu een half jaar minister is, wees erop dat de veiligheid in Afghanistan in grote delen van het land is verbeterd, ook in het zuiden van het land. De druk op de Taliban en criminelen is volgens hem groot.

Meerdere gebieden in het noorden van Afghanistan, waaronder de provincie Kunduz, zijn ''verschoond van de Taliban en hun aanhangers''. Het is de bedoeling dat de meeste Nederlanders in Kunduz aan de slag gaan.

Hoorzitting over politiemissie