DEN HAAG - De VVD blijft het goed doen onder de bevolking. De partij stijgt deze week twee zetels in de peiling van Maurice de Hond en staat daar nu op 35 zetels, vier meer dan momenteel in de Tweede Kamer.

De PvdA verliest twee zetels bij De Hond, de PVV één en D66 wint er één.

Uit de peiling blijkt dat het optreden van VVD-premier Mark Rutte vorige week in Buitenhof een succes was bij de kiezer en de linkse manifestatie van de PvdA, GroenLinks en de SP die partijen niets hebben opgeleverd.

Ook linkse kiezers beoordeelden het optreden van Rutte in Buitenhof positief. Zo gaf de helft van de kiezers van D66 en Groen Links hem een 6 of hoger.

Iets meer dan twee derde van de kiezers is het eens met de stelling dat zolang Rutte premier blijft, links het heel moeilijk zal krijgen.

Beste plannen

Op de vraag welke partij de beste plannen heeft voor het land, scoort de VVD met 24 procent het hoogst, gevolgd door de PVV. Volgens De Hond hebben zowel de PvdA als het CDA momenteel een zwakke positie.

De PvdA staat met achttien zetels in de peiling op een verlies van twaalf ten opzichte van de verkiezingen van vorig jaar juni. Het CDA staat op zeventien, een verlies van vier.

Nieuwe missie

De Hond peilde ook opnieuw het gevoel over een nieuwe missie in Afghanistan. Hier zijn weinig veranderingen. Voor is 24 procent, tegen is 68 procent.

De voorstanders zijn alleen binnen het CDA ruim in de meerderheid, bij de VVD zijn nipt meer mensen voor de missie dan tegen (46 tegen 44 procent). Bij GroenLinks is slechts 12 procent voor en 79 procent tegen.

De steun van zowel de ChristenUnie, D66 als GroenLinks is nodig voor een meerderheid in de Kamer. PVV, SP en PvdA zijn hoe dan ook tegen. De Kamer debatteert deze week over de missie.

Steekproef

De peiling van De Hond is vrijdag en zaterdag via internet gehouden onder tenminste vijfduizend mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.