DEN HAAG - Een meerderheid van de achterban van de ChristenUnie ziet weinig tot niets in het kabinetsvoorstel voor een politietrainingsmissie in Afghanistan.

Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van het Nederlands Dagblad onder ruim 1850 lezers die op die partij stemmen.

Twee derde van de ondervraagden vindt de nieuwe missie geen goed plan. De meesten van hen hebben er weinig vertrouwen in dat Nederland concrete resultaten kan boeken.

Een kleinere groep meent volgens de krant dat Nederland de afgelopen jaren al voldoende heeft bijgedragen aan Afghanistan.

Politieagenten

Het minderheidskabinet van VVD en CDA wil 545 man naar het noorden van Afghanistan sturen om politieagenten op te leiden. Omdat gedoogpartner PVV en ook de PvdA, SP en de Partij voor de Dieren tegen de missie zijn, heeft het kabinet steun van GroenLinks (10 zetels), D66 (ook 10) en de ChristenUnie (5) nodig om tot een Kamermeerderheid te komen.

De fractie van de ChristenUnie raadpleegt zaterdag tijdens een vriendendag in Den Haag een deel van de achterban over de trainingsmissie. Van alle stemmers die het Nederlands Dagblad ondervroeg, vindt overigens 73 procent dat er voor de missie geen ontwikkelingsgeld mag worden gebruikt.

Rouvoet

ChristenUnie-leider André Rouvoet neemt de peiling ''heel serieus’’. Rouvoet zei dat zaterdag naar aanleiding van een onderzoek door het Nederlands Dagblad.

''Als wij anders zouden besluiten dan onze achterban, dan doen we dat naar eer en geweten. Dan hebben we antwoorden gekregen die voor ons reden zijn om wel akkoord te gaan. Als we niet akkoord gaan met de missie doen we dat omdat we niet gerustgesteld zijn’’, aldus Rouvoet, die zegt ''niet verrast’’ te zijn over de uitkomst van de peiling.

Informatie wegen

Rouvoet benadrukt dat de ChristenUnie-fractie onder zijn leiding alle informatie zal wegen. Een hoorzitting in de Tweede Kamer, het debat met het kabinet en het gevoel in samenleving en achterban spelen daarbij een rol.

En dus ook het feit dat twee derde van de achterban tegen is. ''Maar de fractie maakt uiteindelijk een keuze. Wij zijn gekozen om zelf beslissingen te nemen. We houden ons niet doof voor geluiden uit achterban of samenleving. Ik zou bezorgd zijn geweest als dit soort geluiden niet zou leven.’’