AMSTERDAM - De lijsttrekker van de PVV bij de Provinciale Statenverkiezingen in Friesland, Max Aardema, heeft in 2003 een boete gekregen omdat hij als brigadier bij de politie een arrestant heeft mishandeld.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant vrijdag. Aardema moest 200 euro betalen omdat hij de geboeide verdachte twee jaar eerder in het gezicht had geslagen toen die zich vervelend en provocerend gedroeg. Dat zou de arrestant een bloedneus hebben opgeleverd, schreef de krant destijds.

Aardema erkent de gebeurtenissen tegenover de krant, maar zegt dat de PVV - die op de hoogte is van het verhaal - er geen beletsel in ziet. "En ik ook niet, anders was ik er niet aan begonnen."

'Gering feit'

Tweede Kamerlid André Elissen, die heeft geholpen bij de selectie van kandidaten, noemt het incident in een reactie in de Leeuwarder Courant "een gering feit". "Tegenwoordig zou dat met een goed gesprek worden afgedaan. Maar in die tijd mocht je als politieman niks."

Elissen heeft zelf ruim dertig jaar bij de politie gewerkt, onder meer als agent, als rechercheur en als commissaris.

Wilders

''Hij heeft het tijdig en eerlijk verteld. We wisten het dus, en dat incident was en is geen reden om aan zijn kwaliteiten en lijsttrekkerschap voor de PVV te twijfelen," reageerde PVV-leider Geert Wilders vrijdag op het bericht.

"Hij heeft overigens ook een verklaring van goed gedrag (vog) overlegd en er zijn bijna tien jaar geleden naar aanleiding van het gebeuren ook geen disciplinaire maatregelen tegen hem getroffen door de politieleiding'', aldus Wilders.