GRONINGEN - Het gezamenlijke ledental van de Nederlandse politieke partijen is afgelopen jaar met 3,9 procent gestegen. Het ledental ligt daarmee weer op het niveau van midden jaren negentig.

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het totale ledental steeg van 307.502 naar 319.552. De stijging is volgens het documentatiecentrum deels te verklaren door de verkiezingen van vorig jaar juni.

Ook in eerdere verkiezingsjaren steeg het aantal mensen dat lid is van een politieke partij.

Grootste stijgers

De grootste stijgers zijn GroenLinks dat er netto 6157 leden bij kreeg, een stijging van 28,9 procent, en D66 dat er 3092 leden bij kreeg, een stijging van 16,7 procent.

Ook de Partij voor de Dieren (+12,6 procent) en de VVD (+7 procent) stegen flink. Voor de VVD was het voor het eerst sinds 1982 dat de partij zo'n flinke stijging doormaakte.

Verlies

Het CDA en de ChristenUnie verloren per saldo leden, beide partijen doen het nu met 2,5 procent minder. Het CDA is met 65.905 nog altijd wel de grootste ledenpartij.

De PvdA (+1,9 procent) is de op een na grootste met 55.549 leden, de SP de derde partij met 46.308 leden en de VVD de vierde partij qua ledental met 37.942 leden.

Reuring

Het verlies van het CDA bleef, gezien het bewogen jaar met veel interne reuring, binnen de perken.

De christendemocraten halveerden bij de verkiezingen in juni, zagen partijleider en oud-premier Jan Peter Balkenende vertrekken en waren daarna maandenlang diep verdeeld over de vraag of er wel of niet moest worden samengewerkt met de PVV van Geert Wilders.

Constructie

Volgens een woordvoerder van het CDA heeft het bewogen CDA-congres van 2 oktober, waar de partij instemde met de constructie met de VVD en de PVV, de partij per saldo meer leden opgeleverd dan gekost. In de weken erna meldden zich 1100 nieuwe leden.

Vanaf juli 2010 bedankten zo'n duizend leden om inhoudelijke motieven, van wie zeshonderd vanwege de gedoogpartner. Anderen haakten af vanwege het gedoe en geruzie in de partij of omdat ze vonden dat het CDA te rechts was geworden.

Het CDA is een partij met een hoge gemiddelde leeftijd. Ongeveer een derde van de 5171 leden die werden uitgeschreven, overleed of was ziek.