
Tweede Kamer wil permanente inzet supersnelrecht
Momenteel wordt supersnelrecht alleen ingezet bij specifieke evenementen, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden of tijdens de jaarwisseling.
Volgens VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert is hard optreden bij geweld tegen overheidspersoneel belangrijk 'juist omdat hun taak zo belangrijk is voor het goed functioneren van ons samenleving. Daders moeten direct, hard en zonder aarzelen worden aangepakt."
Bij supersnelrecht worden zaken binnen drie dagen afgehandeld. De officieren van Justitie eisen in deze gevallen vaak 75 procent hogere straffen dan normaal. In het geval van geweld tegen ambtsdragers zelfs 200 procent hoger.
Kamerlid Lilian Helder (PVV) wil dat staatssecretaris Fred Teeven (VVD) met een voorstel komt. "Indien de staatssecretaris dit niet zal toezeggen, dan zal ik een motie hiertoe indienen", aldus Helder.
Gebakken lucht
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch noemt het voorstel 'gebakken lucht'. "Je bent niet steviger bezig als je criminelen een dag eerder voor de rechter brengt. Mishandeling van overheidspersoneel moet je typeren als een ernstig delict. Dat vraagt om gedegen onderzoek en daar moet je de tijd voor nemen." Ook wil hij dat de daders alle schade die ze aanrichten vergoeden.
Gerard Schouw (D66) staat wel sympathiek tegenover het voorstel, maar stelt de voorwaarde dat het alleen om eenvoudige zaken mag gaan en dat er een helder proces verbaal moet liggen. Ook moet er geld beschikbaar zijn om de zaken te kunnen afhandelen.
Strenger
CDA-Kamerlid Coskun Coruz vindt daarnaast dat rechters strenger moeten oordelen in de gevallen waarbij supersnelrecht is toegepast. Aanleiding zijn de straffen die zijn opgelegd naar aanleiding van ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling. In veel gevallen vielen de straffen lager uit dan door het OM had geeist.
"Een klap in het gezicht van een agent is een klap in het gezicht van de rechtsstaat. Natuurlijk is de ene zaak de andere niet, maar over de hele linie moeten rechters steviger zijn in het signaal dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt."
Hennis-Plasschaert is het met haar CDA-collega eens dat het effect van de maatregel afhangt van de uiteindelijke uitspraak. "De verhoogde moet de regel zijn, en dus niet de uitzondering", aldus Hennis-Plasschaert. "Signaal hiervan: normoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd."
Klets
Schouw noemt het verwijt van Coruz 'klets'. "Hij gaat op de stoel van de rechter zitten."
Uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat er deze jaarwisselingen sprake is van aanzienlijk minder gevallen van geweld tegen werknemers met een publieke taak. Wel zijn er meer mensen opgepakt.
Marcouch roept de regering op een beschavingsoffensief te starten. "We mogen de incidenten tijdens de jaarwisseling niet relativeren. We hebben de hele samenleving moeten barricaderen. Mensen blijven uit angst weg bij evenementen. Daar moet wat aan gebeuren."
Bemoeienis
Advocaat Onno de Jong zegt in een reactie weinig te begrijpen van de “bemoeienis van de Kamer”. De Jong wijst erop dat het supersnelrecht al jaren wordt ingezet voor diverse zaken als inbraken of mishandeling, en niet alleen bij specifieke evenementen.
“Het lijkt mij dat de kamer ook geen mogelijkheid heeft om het Openbaar Ministerie te verplichten in bepaalde gevallen het supersnelrecht in te zetten”, aldus de advocaat. “Zo'n verplichting is in strijd met het beginsel dat het OM de enige is die bepaalt of en hoe er wordt gedagvaard.”
Volg reacties op Twitter via NUlive.