DEN HAAG - Geld voor extra controleurs heeft ze niet, maar minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil een tandje erbij in de handhaving van het rookverbod in de horeca.

''Het moet wel resultaat opleveren. Het grote deel van de horeca moet gewoon rookvrij zijn'', aldus de minister woensdag in een debat met de Tweede Kamer.

Schippers wil fors hogere boetes en gaat daarover in overleg met minister Ivo Opstelten (Justitie). De boete loopt nu op van 300 tot 2400 euro, maar voor een groot bedrijf is 300 euro natuurlijk geen bedrag om van te schrikken, aldus de bewindsvrouw.

Volgens Schippers kan er ook zonder extra mensen goed worden gecontroleerd, omdat het rookverbod niet meer geldt in de kleine kroegen (tot 70 vierkante meter) zonder personeel.

Een Kamermeerderheid is voor deze versoepeling van het rookverbod, maar vindt wel dat er strenger moet worden gehandhaafd. In een brief aan de Kamer liet Schippers weten dat cafés en discotheken die zich nu niet aan de regels houden, prioriteit krijgen bij de controles.

Minder boetes

De Kamer wilde van de minister horen waarom er de laatste maanden minder boetes zijn uitgedeeld, terwijl volgens onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) juist in veel meer uitgaansgelegenheden de asbakken weer worden gebruikt.

Lea Bouwmeester (PvdA), Linda Voortman (GroenLinks) en Pia Dijkstra (D66) verwachten weinig van de nieuwe koers, omdat er geen extra controleurs komen. ''Het is een kwestie van tijd voordat dit op de helling gaat. Dit is een hellend vlak.''

Bezuinigingen

Schippers stelt echter dat ze in deze tijd van miljardenbezuinigingen en een kleinere overheid niet weet waar ze het geld voor meer controleurs vandaan moet halen. ''Er is gewoon geen gratis weg. Ik heb geen extra inspecteurs en ik voel er niks voor om ze elders weg te halen.''

Ze vindt het verder van belang de boetes fors te verhogen. ''Als je serieus wilt handhaven, moet je serieuze boetes hebben.''

De afgelopen tijd hielden ongeveer tweehonderd inspecteurs zich bezig met het toezicht op het rookverbod. Ze legden bestuurlijke boetes op. De gang naar de strafrechter wil Schippers niet maken, omdat die duur en tijdrovend is. Bovendien is het de vraag of dat past in de prioriteiten van justitie.

Schoolpleinen

Ook vindt Schippers dat roken op alle schoolpleinen moet worden verboden. Ze ging er naar eigen zeggen van uit dat alle schoolpleinen al rookvrij waren. Pas onlangs werd zij erop gewezen dat dit niet zo is. Op een derde van alle schoolpleinen geldt nu een rookverbod.

Dat zijn er twee keer zoveel als vijf jaar geleden, maar volgens Schippers nog steeds te weinig.

Na overleg met Van Bijsterveldt komt Schippers dit voorjaar met een voorstel voor de schoolpleinen, als onderdeel van een groter plan om roken door jongeren te ontmoedigen.