BRUSSEL - Een Belgische topambtenaar verwijt minister Jan Kees de Jager van Financiën dat hij ''paniek bij de investeerders'' heeft veroorzaakt, waardoor de uitgifte van Belgische staatsobligaties geen succes werd.

De Jager zei dinsdag na een bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën in Brussel dat de eurolanden in meerderheid geen voorstander zijn van het verhogen van het noodfonds voor de euro.

Een ''stommiteit'', meent Jean Deboutte, directeur strategie van het Agentschap van de Schuld, de Belgische overheidsinstantie die zich bezighoudt met staatsleningen.

Hij zei dat woensdag in de Vlaamse zakenkrant De Tijd.

België had dinsdag 5 miljard euro willen ophalen met de uitgifte van obligaties, maar kwam niet verder dan 3 miljard. Volgens Deboutte kwam dat door de woorden van De Jager.

''De Nederlandse minister van Financiën trok een lelijke streep door onze rekening.''

Fabel

De woordvoerder van de Nederlandse regering bij de EU verwijst het verhaal naar het rijk der fabelen. ''Minister De Jager heeft niks nieuws gezegd. Zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble en andere ministers hebben de afgelopen week hetzelfde gesteld.''

Ze willen kijken hoe het door de eurolanden beloofde bedrag van 440 miljard effectief kan worden aangewend, maar een verhoging van het noodfonds zit er niet in, aldus de woordvoerder.

Onder vuur

De Belgische minister van Financiën Didier Reynders toonde zich de afgelopen weken als een van de weinigen voorstander van een verhoging van het noodfonds. Hij wil zelfs dat dat wordt verdubbeld tot 1500 miljard euro (inclusief de bijdrage van het Internationaal Monetair Fonds).

België ligt al een tijdje onder vuur op de financiële markten omdat het land er zeven maanden na de verkiezingen nog altijd niet in is geslaagd een regering op de been te brengen.