DEN HAAG - Klanten in een horecagelegenheid moeten via een applicatie op de mobiele telefoon schendingen van het rookverbod kunnen melden.

Dat stelt CDA-Kamerlid Sabine Uitslag woensdag voor in een  Kamerdebat over het rookverbod. De toezichthouder (VWA) kan dan,  zodra ze de melding binnenkrijgen, direct actie ondernemen.

Uitslag wil dat de VWA weer veel harder gaat optreden tegen kroegbazen en restauranthouders die zich niet aan de regels houden.

"Veel lappen de regels aan hun laars. Steeds vaker zie je dat na  acht uur de asbakken weer op tafel gaan. Dat kan niet!" In het regeerakkoord is afgesproken dat in horecagelegenheden zonder  personeel weer gerookt mag worden.

Controles

Voor andere restaurants en café's  blijft het rookverbod in stand. De Kamer zal woensdag aan minister Schippers vragen de controles weer op te voeren.

Uitslag wil daarbij verder gaan dan haar coalitiepartners. Niet alleen moet de VWA de controles opvoeren en waar nodig boetes uitdelen, het moet mogelijk worden dat de klanten via een mobiele applicatie actief mee kunnen werken aan de handhaving van het verbod.

Omslachtig

 "Het melden van misstanden is nu vaak omslachtig. Je krijgt geen  terugkoppeling wat er mee is gedaan. Een rookvrije horeca is iets  wat de samenleving aan gaat niet alleen iets wat de overheid moet  handhaven. Ik doe een beroep op de burgerlijke verantwoordelijkheid. De VWA kan niet overal tegelijk zijn. Op deze manier kunnen burgers  en toezichthouder samen deze misstanden aanpakken", aldus het CDA-Kamerlid.

Onmacht

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester noemt het plan een "teken van absolute onmacht van een regeringspartij." "Het niet naleven van het rookverbod wordt veroorzaakt door het versoepelingsvoorstel van dit kabinet en door het tekort aan handhavers. Dan moet je daar iets aan doen, en niet burgers oproepen om te klikken."

Volgens Bouwmeester werkt de kliklijn niet, omdat het gebrek aan controleurs daarmee niet wordt opgelost.