Vicky Maeijer is met haar 24 een opmerkelijk jonge lijsttrekker voor de Provinciale Staten. Namens de PVV Zuid-Holland heeft ze twee belangrijke doelstellingen: minder taken voor de provincie en macht terug naar de burger.

Maeijer, geboren in Rotterdam en opgegroeid in Capelle aan de IJssel, komt uit een doorsnee gezin. Haar vader was landmeter en haar moeder werkte in de kinderopvang. "Gewone hardwerkende mensen", stelt ze.

Nadat ze haar Atheneum-diploma haalde ging ze Nederlands recht studeren aan de Erasmus Universiteit, gevolgd door een master International European Public law.

Wanneer raakte je geïnteresseerd in politiek?

"Vrij jong al, rond de opkomst van Pim Fortuyn. Ik vond hem een markant persoon, maar heb daar toen niet veel mee gedaan. In 2006 begon ik als stagiair bij de PVV."

Was dat het moment dat je politiek actief werd?

"Ja, dat is echt iets van de laatste jaren. Ik heb eerst achter de schermen meegekeken. Dan weet je een beetje wat er speelt. Het intrigeerde me. Hier worden de belangrijke beslissingen genomen."

Waarom de PVV?

"Dit is de partij voor de gewone Nederlander. Dat ben ik ook. Het is echt de partij voor hardwerkende mensen met oog voor echte problemen, dus geen bestuurdersclubje."

Hoe kwam je bij de PVV terecht?

"Ik zat in de auto en hoorde Geert op de radio een oproep doen. Hij zocht stagiairs voor allerlei formaliteiten die erbij een politieke partij komen kijken, zoals het opzetten van een campagne. Het was een beginnende partij dus de lijntjes waren kort. Voor een jong persoon kreeg je de kans om allerlei dingen te doen, zoals het organiseren van een bustour en flyeren."

Wat heb je daarna allemaal gedaan voor de partij?

"In 2007 ben ik beleidsmedewerker geworden voor PVV-Kamerlid Raymond de Roon. Hij had de portefeuille Justitie en Europese Zaken. Dat paste goed bij mijn studie. Daarna heb ik met europarlementarier Louis Bontes gewerkt. Sinds hij in de Tweede Kamer zit werk ik ook weer in Den Haag."

Waarom wil je voor de PVV de Provinciale Staten in?

"Ik had aangegeven dat ik die ambitie had dus heb me ingeschreven voor de 'klasjes'. Daar worden potentiele PVV-politici opgeleid. Geert heeft me toen gevraagd om lijsttrekker te worden."

Waarom heeft hij jou gekozen?

"Hij gelooft in me. Ik kan natuurlijk niet in zijn hoofd kijken verder, maar ik heb de kans direct gepakt. Ik ben supertrots. Het is een enorme klus met veel verantwoordelijkheid, maar ik heb er erg veel zin in."

Watvoor problemen wil je gaan aanpakken?

"We willen de provincie teruggeven aan de burger. Ook moet de provincie terug naar de kerntaken en minder subsidies en minder multicul."

Hoe willen jullie de provincie teruggeven aan de burger?

"De macht moet van onderaf komen en niet, zoals nu het geval is, van bovenaf. We willen bijvoorbeeld een gekozen Commissaris van de Koningin. Nu wordt die benoemd. Daarnaast moeten de inwoners van Zuid-Holland kunnen meebeslissen over gemeentelijke herindelingen, door middel van een referendum."

Je zegt: provincie moet terug naar de kerntaken. Welke taken moeten worden afgestoten?

"De provincie moet zich richten op de kerntaken ruimtelijke ordening, verkeer en milieu. Er moet gesneden worden in ambtenaren en politici. De provinciale opcenten (belastingen) moeten naar beneden. De automobilist heeft het zwaar genoeg en Zuid-Holland is al jaren de duurste. Dat geld kunnen we teruggeven aan de burger."

Waar kan gesneden worden in het aantal politici?

"Minder ambtenaren, minder gedeputeerden en minder Statenleden. Nu zijn er zeven gedeputeerden, gemiddeld zijn dat er zes."

Welk percentage ambtenaren en politici kan er af?

"We prikken ons niet vast op percentages."

Hoe ver reiken jouw ambities?

"Ik heb veel ambities, maar ik ga stap voor stap te werk. Dit is een grote kans, maar wat de komende jaren brengen moeten we nog maar zien."