DEN HAAG - Kleine bedrijven moeten makkelijker kunnen doorgroeien naar grote, beursgenoteerde bedrijven.

Dat zal een belangrijk onderdeel worden van de nota bedrijfslevenbeleid die dit voorjaar gelanceerd zal worden, zo laat minister van Economische Zaken Maxime Verhagen weten in het maandelijkse gesprek met NU.nl.

Hij wil dit onder meer realiseren door aanbestedingsregels te wijzigen zodat kleine bedrijven meer kans maken op overheidsopdrachten.

Volgens Verhagen worden er nu 'oneigenlijke voorwaarden' gesteld, waardoor kleine bedrijven buiten de boot vallen.

“Overheidsopdrachten worden vaak geclusterd. Dan wordt gezegd: je kan bij ons software leveren, maar dan moet je de rest van het land ook leveren”, aldus de minister.

Ook wil hij de administratieve lastendruk van bedrijven fors gaan inperken en een automatische vergunningverlening invoeren voor als de overheid te laat op de aanvraag reageert.

Tomtom's

Uit nieuwe CBS-cijfers, die maandag naar buiten komen, blijkt dat er veel nieuwe ondernemingen bij komen. Wel verdwijnen veel bedrijfjes ook weer snel.

“Ik constateer wel dat er weinig snelle groeiers zijn. De nieuwe Tomtoms zie ik nog niet. Bedrijven die snel naar de beurs kunnen. Deze bedrijven moeten meer de ruimte krijgen om te ondernemen.”

Lees hier het hele interview