HAARLEM - Provinciale Statenkandidaat voor de PVV in Noord-Holland, Carlo de Bruin, is opgestapt omdat hij in de afgelopen paar jaar twee keer is betrapt met teveel drank op achter het stuur.

Dat heeft de Noord-Hollandse PVV-lijsttrekker Hero Brinkman zondag bevestigd.

Carlo de Bruin stond als nummer twee op de kieslijst van de PVV in Noord-Holland. Eerder bracht de PVV naar buiten dat De Bruin was vertrokken omdat hij een nieuwe baan niet kon combineren met een politieke functie.

Moslima's

De Bruin zelf zei zaterdag in een interview met het Parool dat hij is opgestapt omdat zijn eigen bedrijf moslima's werft voor een baan in de zorg. Hoofddoekjes zouden daarbij geen probleem zijn. Dat is in strijd met het verkiezingsprogramma van de PVV.

Brinkman zegt nu dat dit niet de ware reden is van het vertrek van De Bruin. ''De echte reden is dat hij geen zogenoemde Verklaring Omtrent Gedrag kon overleggen. Dat komt doordat hij is tweemaal met drank op achter het stuur is gepakt.

"We hebben eerder gezegd dat hij om persoonlijke reden moest afzien van zijn kandidatuur en dat hij het te druk heeft. We vragen van al onze kandidaten dat ze een Verklaring Omtrent Gedrag hebben.''

Oege Bakker

Ook nummer veertien op de PVV-lijst, Oege Bakker, is opgestapt. Het is onbekend of ook hij geen Verklaring Omtrent Gedrag had.