
'Geert Wilders is extreem-rechtse ophitser'
Dat laat RTL Nieuws weten op basis van de Wikileaks-documenten die RTL en NRC via de Noorse krant Aftenposten in bezit hebben gekregen.
De documenten bevatten 3021 rapportages van de Amerikaanse ambassade in Den Haag aan de VS. In 37 daarvan worden standpunten van Geert Wilders belicht, onder meer op het gebied van immigratie en het EU-lidmaatschap van Turkije.
Wilders, zo concluderen de diplomaten, is geen vriend van de VS.
Bekrompen
Tegenover RTL Nieuws laat Wilders weten dat de uitlatingen hem in het verkeerde keelgat zijn geschoten. "Dat is een hele foute typering van de Amerikanen en het wijst op hun bekrompen geest," zo vertelt hij.
"Ik vind het heel erg dat bij de vertegenwoordiging van een van de belangrijkste landen, dit soort diplomaten zitten." Dat de berichten überhaupt zijn uitgelekt vindt WIlders daarnaast een genante vertoning.
Typeringen
NRC en RTL publiceren sinds vrijdag uit de documenten die zij van Aftenposten hebben gekregen. Zo komen in de stukken ook typeringen van diverse andere politici voor.
In berichten uit 2006 over de Tweede Kamerverkiezingen van toen staat geschreven dat CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende erin was geslaagd zijn partij wederom de grootste te maken, terwijl Wouter Bos van de PvdA zes maanden eerder nog de nieuwe premier leek te worden.
Harry Potter
Er wordt op gewezen dat Balkenende in het begin nog werd afgedaan als ''Harry Potter-kloon zonder charisma'', maar dat hij zich daaraan wist te ontworstelen.
Tevens wordt in 2006 stilgestaan bij de grote winst van de ''extreem rechtse'' PVV van Geert Wilders en de ''extreem linkse'' SP van Jan Marijnissen. Ook wordt de worsteling beschreven van VVD-leider Mark Rutte met indertijd nog partijgenote Rita Verdonk.
De huidige premier wordt neergezet als iemand die ''met z'n jongensachtige kapsel, sterke bril en open overhemd, helaas soms overkomt als een combinatie'' van Balkenende en Bos.
Cohen
De huidige PvdA-leider Job Cohen wordt in 2006 beschreven in zijn functie als burgemeester van Amsterdam en zijn zorgen over de religieuze en etnische spanningen in zijn stad.
Er wordt gemeld dat de burgemeester ''de klok rond'' wordt beschermd wegens dreigementen sinds de moord op Theo van Gogh en dat hij door rechtse critici als te soft wordt betiteld, omdat hij de dialoog zoekt met moslims, terwijl islamitische extremisten hem op dodenlijsten hebben gezet.