DEN HAAG - Met het voorstel voor een nieuwe missie naar Afghanistan begaat het minderheidskabinet van VVD en CDA in de ogen van PVV-leider Geert Wilders de grootste blunder tot nu toe.

Dat heeft Wilders, leider van de gedoogpartner van het minderheidskabinet, zaterdag gezegd in een interview met het AD.

''Het besluit op zich al, maar dan ook nog eens zes weken voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Niemand wil het. Een meerderheid van de Nederlanders wijst het af. Het is niet alleen een slecht besluit, maar politiek ook heel onhandig. Het is een cadeautje voor Job Cohen (PvdA-leider). En een probleem voor het CDA'', aldus Wilders.

De PVV-leider wees erop dat de PvdA al is gestegen in de politieke peilingen en volgens hem ligt de nieuwe missie naar Afghanistan ook moeilijk bij de achterban van het CDA.

Onhandig

Wilders heeft regelmatig overleg met premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA).

''Ik heb het ook tegen Rutte en Verhagen gezegd: 'Vrienden, dit besluit is het meest onhandige wat jullie hadden kunnen nemen'. Het lijkt op het Europese referendum destijds. Twee op de drie Nederlanders zeggen 'nee', maar twee op de drie politici zeggen 'we doen het toch'.''

Geen schande

Volgens Wilders zou het ''echt geen schande zijn om nu even niet mee te doen'' in Afghanistan. ''We moeten voor 18 miljard euro snijden en dan geven we even een half miljard uit in een land waar we al meer dan genoeg hebben gedaan. Ik kan dat niet uitleggen, we hebben het geld hier nodig.''

De Statenverkiezingen op 2 maart zijn van groot belang voor VVD, CDA en PVV, omdat deze partijen nu geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. De nieuwgekozen Statenleden bepalen de samenstelling van de senaat.

Oneens

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA in de Tweede Kamer zei in het radioprogramma Tros Kamerbreed het volstrekt oneens te zijn met Wilders. Volgens Buma miskent de PVV-leider ''de internationale kalender''.

Een kabinet kan volgens hem internationale partners niet afhouden onder het mom van: ''sorry, er zijn binnenkort Statenverkiezingen''.

Samenwerking

De PVV-leider heeft zich overigens ook gestoord aan een toespraak van Eerste Kamervoorzitter René van der Linden (CDA) voor meer Europese samenwerking.

Nu heeft de partij van Wilders niemand in de senaat, maar ''als wij straks in die Kamer zitten, zou onze eerste daad moeten zijn om die man te wippen''.