DEN HAAG - CDA-leider Maxime Verhagen zal bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart weer al zijn overtuigingskracht moeten aanboren om mensen aan zijn kant te krijgen.

“Het valt me op dat, met name vanuit links, inzet van de campagne wordt gemaakt dat dit kabinet geen meerderheid haalt. Dat vind ik een verdrietige anti-campagne. Ze vergeten waar het over gaat, namelijk die Provinciale Staten.”

De verkiezingen zijn, omdat ze indirect de zetelverdeling in de Eerste Kamer bepalen, essentieel voor de coalitie. Een meerderheid daar is nodig om de kabinetsplannen te kunnen uitvoeren, erkent Verhagen.

“De PvdA zegt: stem op ons dan blokkeren wij het kabinet. Ik wil best de strijd aan met de PvdA en die strijd gaan we winnen ook.”

Hoe dan?

“De steun voor de maatregelen is groot. Ja, misschien niet in de grachtengordel, maar wel elders. Je moet bij de verkiezingen ook vooral kijken waar het bij de provincies om draait. Bij veel dingen hoeft Den Haag niet alles te bepalen, hebben ze ons ook helemaal niet nodig. Denk aan wegen aanleg en regionale economie. Wij geven ze die ruimte.”

U verwijt ‘links’ dat het te veel om een anti-campagne tegen dit kabinet gaat, maar Rutte benadrukte zelf dat het noodzakelijk is om bij deze verkiezingen een meerderheid te halen. Het ging om de coalitie, niet om de partijen.

“Het is van belang dat dit kabinet ook voor voor voorstellen een meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Maar het maakt wel degelijk uit op welke partij je stemt. Wij willen als CDA dat mensen veilig over straat kunnen en normaal met elkaar omgaan.”

“De PVV benoemt de problemen scherp. En dat is terecht. Alleen over de oplossingen wordt verschillend gedacht. Wij willen ook iedereen aanspreken op hun plichten, maar tegelijkertijd wel iedereen in hun waarde laten.”

Is een meerderheid essentieel voor de coalitie?

“Wil je de maatregelen uitgevoerd krijgen, dan heb je een meerderheid in de Eerste Kamer nodig die achter de voorstellen staat.”

Dus een ja.

“Er is een andere vraag of je bij de Provinciale Statenverkiezingen de inzet maakt hoe je de provincies gaat inrichten of alleen maar, zoals de PvdA doet, zeggen: blokkeer dit kabinet. Dat vind ik, nogmaals, een verdrietige anti-campagne. Dat doet geen recht aan de positie van de Provinciale Staten bij deze verkiezingen.”

Maar toch, betekent geen meerderheid het einde van Rutte 1?

“Nee, want daar gaat de Eerste Kamer niet over. Het gaat erom dat je een meerderheid haalt voor de maatregelen. In reactie op de PvdA zeg ik daarom: Geef ons de kans om goeie maatregelen te nemen en deze geaccepteerd te krijgen in de Eerste Kamer. Er is brede steun voor die maatregelen.”

En als die meerderheid er niet komt. Bij elk onderwerp zoeken naar wisselende meerderheden?

“Dit is niet anders dan normaal. Zelfs bij meerderheidscoalities kregen we niet altijd steun, ook niet van onze coalitiepartners. Je zult iedere keer een meerderheid moeten verwerven.”

Het CDA had een enorme klap te verwerken in juni. Hoe gaat u dat herstellen in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen?

“Het is duidelijk dat we een politiek risico hebben genomen. Dat hebben we gedaan omdat we een kabinet willen dat naast de mensen staat en niet boven ze. Alle vrees die er van tevoren heerste blijkt niet op waarheid te berusten.”

“Wij laten zien de zorgen van mensen serieus te nemen. Laat ik een voorbeeld geven. Een ondernemer kreeg vroeger geen overheidsopdrachten. De overheid zag hem niet staan. Behalve toen die ondernemer een keer de inbreker greep die zijn pand voor de zoveelste keer beroofde. Toen stond de overheid klaar om hem in zijn kladden te grijpen.”

“Vind je het gek dat die ondernemer geen vertrouwen meer heeft in die overheid. Wij willen dat die ondernemer kan meedoen en anderzijds die inbreker binnen de grenzen van de wet kan aanpakken.”

Dat was niet het bezwaar van mensen als Klink en Hirsch Ballin en een groot deel van de leden. Gaat u bij hen ook het vertrouwen terugwinnen?

“Absoluut. Zij blijven actief. Alle spookverhalen zijn niet uitgekomen. We laten mensen in hun waarde en pakken problemen aan zonder te discrimineren.”

“Bij het laatste congres kwam ik een echtpaar tegen, ze waren beide CDA-lid. Zij had voor het akkoord gestemd, hij tegen. Maar samen spraken ze mijn aan en zeiden ze: Nu je erin zit, moet je er wel een succes van maken. Dat is de spirit van het CDA.”