DEN HAAG - De Tweede Kamer wil al eind deze maand een besluit nemen over de nieuwe missie naar Afghanistan, die het kabinet heeft voorgesteld. Dat betekent dat het partijcongres van GroenLinks zich er niet vooraf over kan uitspreken.

Het congres van GroenLinks is op 5 februari.

Het minderheidskabinet van VVD en CDA moet onder meer van GroenLinks steun voor de politietrainingsmissie krijgen om tot een meerderheid in de Kamer te komen, omdat de PVV, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren tegen zijn.

Peilingen

Uit peilingen blijkt dat een forse meerderheid van de achterban van GroenLinks tegen de missie is.

De Kamer streeft ernaar op maandag 24 januari een hoorzitting met deskundigen over de missie te houden. Het is de bedoeling dat het afsluitende debat met de verantwoordelijk ministers en premier Mark Rutte dan later die week plaatsheeft.

Dat werd donderdag besloten tijdens een interne vergadering van de Kamercommissie buitenlandse zaken. Begin deze week was nog afgesproken dat het voor 18 februari moest gebeuren.

Datum staat vast

Volgens GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed staat de datum van het congres al lang vast, maar heeft iedereen de kans om de Kamerleden nu al van informatie te voorzien.

Woensdagavond was er een besloten ledenberaad in Utrecht, waarbij veel kritische vragen werden gesteld. ''We horen heel goed wat onze achterban zegt'', aldus El Fassed. De fractie zal de kritische geluiden ook meenemen in de vragen die nog aan het kabinet worden gesteld.

Partijvoorzitter Henk Nijhof van GroenLinks vindt het jammer dat het congres nu geen uitspraak kan doen over de missie, zei hij in een reactie.

Motie

Hij had verwacht dat dit wel het geval zou zijn en dat er een motie over de kwestie zou worden ingediend. Nijhof heeft nog niet met fractieleidster Jolande Sap kunnen spreken over de vervroeging.

De Kamer wil eigenlijk met ruim tachtig deskundigen spreken over de trainingsmissie. Omdat dat er te veel zijn voor de hoorzitting, maakt commissievoorzitter Nebahat Albayrak een selectie. Ze zal daarbij streven naar een evenwichtige samenstelling van voor- en tegenstanders.

Keur van gasten

De fracties hebben een keur van gasten aangedragen, onder wie twee Afghaanse ministers, het hoofd van de politie in Kunduz, journalisten en vertegenwoordigers van de NAVO en de EU, van politiebonden en van hulporganisaties.