AMSTERDAM - Illegale vreemdelingen moeten gewoon opgesloten kunnen worden. Minister Gerd Leers (CDA) van Immigratie en Asiel wil de wet aanpassen om dat alsnog mogelijk te maken. Dat zegt hij in een reactie op een uitspraak van de Raad van State.

In de uitspraak zet de hoogste bestuursrechter een streep door het Mobiel Toezicht Vreemdelingen van de Koninklijke Marechaussee. Dergelijke grenscontroles aan de binnengrenzen zijn sinds het Schengenverdrag verboden, concludeert de RvS.

Leers legt zich niet bij het vonnis neer, schrijft De Telegraaf donderdag. De CDA-bewindsman wil ervoor zorgen dat de marechaussee dit werk in het grensgebied met België en Duitsland kan blijven doen.

Leers vindt dat illegale vreemdelingen gewoon gevangengezet moeten kunnen worden om de toestroom van illegalen terug te dringen.

Crimineel verleden

Sinds de uitspraak van de Raad van State zet de marechaussee alleen nog illegale vreemdelingen vast die een crimineel verleden hebben, verdacht worden van strafbare feiten of die tot ongewenst vreemdeling zijn verklaard.

Van andere illegalen wordt alleen hun identiteit vastgesteld en zij worden geregistreerd. Daarna krijgen ze te horen dat ze Nederland moeten verlaten, maar ze worden niet meer vastgezet.

Volg reacties op Twitter via NUlive.