AMSTERDAM - De Partij van de Arbeid (PvdA) is niet geloofwaardig als het om een nieuwe missie in Afghanistan gaat en partijleider Job Cohen wordt over buitenland politiek geadviseerd door amateurs. Dat stelt prominent PvdA-lid Jan Pronk dinsdag in de Volkskrant.

Pronk noemt in een interview met de ochtendkrant zijn partij “ongeloofwaardig”, omdat die volgens hem om de verkeerde redenen tegen een nieuwe missie in Afghanistan is. “Het zijn louter binnenlandse politieke redenen waarom de PvdA is afgehaakt”, aldus Pronk.

“De PvdA moet nee zeggen omdat er internationaal een verkeerde politiek wordt gevoerd.”
Cohens argument dat “we genoeg hebben gedaan” is volgens de oud-minister "onzin”.

“En het zou volgens Cohen een vechtmissie zijn: dat is ook niet waar”, zegt Pronk. “Militairen moeten de trainers beschermen, ze vallen geen mensen op eigen houtje aan."

Voorstel

Vrijdag kwam het kabinet met een voorstel voor een trainingsmissie in het noorden van Afghanistan. Het gaat om een missie van 545 man die tot medio 2014 zal duren.

De 225 politietrainers zullen in de noordelijke provincie Kunduz en in de hoofdstad Kabul politiemensen opleiden, zowel voor de Europese Unie als de NAVO. Daarnaast zullen er in Kunduz 125 ondersteunende militairen gestationeerd.

Ook blijven er vier Nederlandse F-16's in Afghanistan. Deze worden gestationeerd in Mazar-e-Sharif en vergen 120 man ondersteunend personeel. Tot slot worden er zo'n 70 personen ingezet voor specialistische taken.

Vechten

Pronk is het ook met het kabinetsvoorstel oneens: “Deze politietrainers leiden niet op tot echte politieagenten, maar tot paramilitairen. Als de coalitietroepen weg zijn, zullen de opgeleiden moeten gaan vechten. Wij ondersteunen zo de Afghaanse gevechtscapaciteit.

Regeringspartijen VVD en CDA worden in hun voorstel niet gesteund door gedoogpartner PVV. Behalve de PvdA is ook oppositiepartij SP tegen. D66 en GroenLinks zullen de missie mogelijk steunen.

De kwestie ligt in de Tweede Kamer gevoelig, begin 2010 viel het kabinet-Balkenende IV over verlenging van de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan.