DEN HAAG - GroenLinks-leider Jolande Sap zegt in te zijn voor een progressief schaduwkabinet met PvdA, D66 en GroenLinks.

“Dat is haalbaar op de lange termijn”, aldus Sap in een vraaggesprek met NU.nl. Een precieze termijn durft ze niet aan te geven.

In een schaduwkabinet werken partijen in de oppositie samen in hun tegengeluid richting een kabinet. In Nederland gebeurde dit onder leiding van toenmalig PvdA-leider Joop den Uyl begin jaren zeventig.

De GroenLinks-politica zegt voorstander te zijn van 'programmatische samenwerking waarbij je niet jezelf hoeft te verliezen, maar wel duidelijk maakt dat je samen ergens voor gaat'.

Programma-akkoord

Daarnaast noemt ze een gezamenlijk programma-akkoord in aanloop naar de volgende Kamerverkiezingen als optie.

Ze verwijst daarbij naar de samenwerking Keerpunt '72 tussen PvdA, D66 en PPR. Laatstgenoemde is de voorganger van GroenLinks.

Keerpunt '72 was een gezamenlijk verkiezingsprogramma dat uiteindelijk leidde tot het kabinet-Den Uyl, het meest linkse kabinet ooit.

Dit gezamenlijke programma vloeide voort uit de samenwerking in het schaduwkabinet-Den Uyl, dat in 1971 en 1972 ten strijde trok tegen het kabinet-Biesheuvel.

In deze periode werden plannen gesmeed voor een fusie van de drie partijen tot de Progressieve Volkspartij (PVP), maar die kwam er uiteindelijk niet.

Lees hier het hele interview