DEN HAAG - Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en de Amsterdamse korpschef Bernard Welten hebben donderdagavond een telefoongesprek gevoerd.

Het ministerie van Justitie bevestigde dat het gesprek ging over de uitlatingen van Welten over het boerkaverbod eerder deze week. De politie in Amsterdam wilde niets kwijt over het gesprek.

Volgens ingewijden wilde Opstelten na zijn vakantie persoonlijk opheldering over de bewering van Welten dat hij er niets voor voelt een vrouw met zo'n volledig lichaamsbedekkend gewaad te arresteren.

Het kabinet werkt aan zo'n verbod. De minister heeft hem duidelijk gemaakt dat de wet ook in Amsterdam zal worden uitgevoerd, aldus de bronnen. Er is geen vervolggesprek gepland, zodat de kou daarmee uit de lucht lijkt.

Ongepast

In de Tweede Kamer vonden de coalitiepartijen de bewering van Welten ongepast. Gedoogpartij PVV vond dat de politiebaas moest opstappen als hij zijn woorden niet terug zou nemen.

Welten deed dat niet en hield het bij een nuancering en een verklaring van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan namens de driehoek. Daarin staat dat de wet in Amsterdam wordt uitgevoerd maar dat Welten zijn zorg heeft uitgesproken over de uitvoerbaarheid van de wet.

Zorg

Ook staat er dat het goed zou zijn dat deze zorg en de kennis van de Amsterdam politie worden meegenomen in het komende wetgevingstraject.

Welten is lid van die driehoek en had niets aan de verklaring toe te voegen, zo herhaalde de politie vrijdag nog eens.