DEN HAAG - De achterban van de oppositie heeft de verkiezingen voor de Provinciale Staten beter op het netvlies staan dan kiezers van regeringspartijen VVD en CDA en van gedoogpartner PVV.

De Statenverkiezingen zijn deze keer extra belangrijk, omdat de verkiezingen indirect bepalen of het minderheidskabinet van VVD en CDA met de PVV een meerderheid in de Eerste Kamer krijgt.

Dat hebben de drie partijen nu niet en dat maakt het moeilijk om plannen door de senaat te loodsen.

Kiezers van de PvdA en GroenLinks zijn momenteel het beste op de hoogte. Van de PvdA weet 73 procent en van GroenLinks 71 procent dat er op 2 maart Statenverkiezingen zijn.

De achterbannen van VVD (60 procent), CDA (65 procent) en PVV (50 procent) blijven hierbij achter. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van TNS NIPO onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder in de periode van 28 december tot en met 3 januari.

Stemmen

Ongeveer twee maanden voor de Statenverkiezingen zegt nu gemiddeld 42 procent van de ondervraagden ''zeker wel'' te gaan stemmen.

Van de mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 op GroenLinks hebben gestemd, zegt 69 procent op 2 maart weer naar de stembus te gaan.

Bij PvdA- en D66-stemmers gaat het om 62 procent. De achterbannen van de VVD (53 procent), CDA (50 procent) en PVV (34 procent) blijven hierbij achter.

Trouw

Wel is het zo dat niet alle stemmers van 9 juni van plan zijn om dezelfde partij te kiezen bij de Statenverkiezingen. De achterban van GroenLinks is het meest trouw: driekwart geeft aan op dezelfde partij te zullen stemmen.

Bij de achterbannen van PvdA, D66 en SP is wat meer twijfel en is tussen de 50 en 60 procent loyaal. Van de VVD-kiezers blijft twee derde trouw aan de partij, bij het CDA gaat het om 58 procent en bij de PVV om 63 procent.

Tweede Kamerverkiezingen

Als er ten tijde van het onderzoek Tweede Kamerverkiezingen waren geweest, dan zouden VVD, CDA en PVV geen meerderheid halen en uitkomen op 73 zetels. De VVD zou 36 zetels scoren en dat zijn er vijf meer dan de liberalen nu in werkelijkheid hebben.

Het CDA verliest vijf zetels en zakt naar zestien plekken in de Kamer. Ook de PVV levert in en zou 21 zetels behalen, tegen de 24 die de partij nu heeft.