DEN HAAG - De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een nieuwe missie in Afghanistan.

Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad.

In een brief (PDF) aan de Eerste- en Tweede Kamer schrijft het kabinet dat het gaat om een missie van 545 man. De missie zal duren tot medio 2014.

Uitgangspunt van de missie is 'versterking van de civiele politie en de justitiële keten om het functioneren van de Afghaanse rechtsstaat te verbeteren'. Volgens het kabinet wordt de missie niet ingezet voor 'offensieve militaire activiteiten'.

Duitse troepen, die een leidende rol in Kunduz hebben, moeten de veiligheid van de Nederlanders waarborgen.

Trainers

De 225 politietrainers zullen in de noordelijke provincie Kunduz en in de hoofdstad Kabul politiemensen opleiden, zowel voor de Europese Unie als de NAVO. Daarnaast zullen er in Kunduz 125 ondersteunende militairen gestationeerd.

Ook blijven er vier Nederlandse F-16's in Afghanistan. Deze worden gestationeerd in Mazar-e-Sharif en vergen 120 man ondersteunend personeel. Tot slot worden er zo'n 70 personen ingezet voor specialistische taken.

De opleiders zullen naast de trainingscentra ook in het veld actief worden. Militairen kunnen zowel als trainer als beschermer worden ingezet, zo valt te lezen.

Verder wil het kabinet inzetten op het verbeteren van de Afghaanse rechtsstaat. Financieel, maar ook door advies, opleiding en training.

Kosten

De kosten voor de missie worden geraamd op zo'n 468 miljoen euro voor de komende vijf jaar.

"Het werk in Afghanistan is niet gedaan", zei Rutte in een persconferentie om het besluit te verdedigen. "Het is in het Nederlands belang dat Afghanistan de rechtsstaat kan waarborgen." Hij zegt goede hoop te hebben dat een meerderheid in de Kamer het kabinetsvoorstel zal steunen.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal moest in dezelfde persconferentie erkennen dat er budget voor ontwikkelingssamenwerking voor de missie wordt ingezet.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders laat weten het besluit niet te steunen. ''Slecht besluit van het kabinet om meer dan vijfhonderd man naar Afghanistan te sturen. Nederland heeft genoeg gedaan: wat ons betreft niet 1 man meer voor wat voor missie dan ook daarheen. Ik hoop dat het kabinet geen meerderheid bij links gaat vinden voor dit slechte besluit.''

Gevoelig

In de Tweede Kamer ligt de missie gevoelig. Begin 2010 viel het kabinet-Balkenende IV over verlenging van de missie in Uruzgan.

VVD en CDA zijn wel voorstander van een missie, maar gedoogpartner PVV is tegen. Het kabinet moest dus op zoek naar een andere meerderheid. SP en PvdA zullen de missie vrijwel zeker niet steunen, D66 en GroenLinks mogelijk wel.

Rutte heeft de afgelopen tijd achter de schermen gesproken met de oppositie om steun te zoeken. Staatsrechtelijk is de instemming van de Tweede Kamer overigens niet nodig, maar in de praktijk is het gebruikelijk een zo breed mogelijke parlementaire steun te hebben.

De militaire bond AFMP liet zich afgelopen week al positief uit over de uitgelekte plannen.