DEN HAAG - In de Tweede Kamer is opschudding ontstaan door uitspraken van de Amsterdamse korpschef Bernard Welten. In het tv-programma 5 jaar later zei hij dat de politie in Amsterdam geen vrouwen met een boerka zal arresteren.

VVD en CDA noemen dat ongepast. De PVV vindt dat de korpschef weg moet, als hij bij zijn uitspraak blijft.

Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV vallen over de woorden van Welten, omdat het kabinet heeft aangekondigd met een boerkaverbod te komen.

Genuanceerder

Welten zelf heeft via zijn woordvoerster laten weten dat zijn uitspraken een stuk genuanceerder liggen. ''De wet is er nog niet'', aldus de zegsvrouw. Volgens haar moeten zijn woorden in de context worden gezien.

Welten zei dat hij het door het kabinet aangekondigde boerkaverbod een ''buitengewoon complex dilemma'' vindt. ''Ik denk dat de vrouw zal worden aangesproken op het feit dat ze een boerka draagt. Ik geloof er niet in dat wij vrouwen, ervan uitgaand dat het een vrouw is want dat kun je niet zien, gaan arresteren.''

Niet kiezen

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert vindt dat een korpschef niet zelf kan uitkiezen welke wetten hij uitvoert. Daarom moet hij zijn woorden terugnemen. Ze stoort zich aan zijn suggestie dat het bij een boerkaverbod ontbreekt aan gezond verstand.

Haar CDA-collega Mirjam Sterk vindt ook dat de politie gewoon de wet moet uitvoeren. Ze gaat ervan uit dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) Welten op zijn mening zal aanspreken.

Ook PVV'er Hero Brinkman is van mening dat Welten niet op deze manier prioriteiten kan stellen.

'Fictieve discussie'

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zegt dat de politie in principe de wet moet uitvoeren, maar vindt dat er nu wel een fictieve discussie gevoerd wordt, omdat het boerkaverbod er nog helemaal niet is.

Zijn partij is overigens tegen zo'n verbod. Hij wijst erop dat een agent per geval kan beoordelen of hij zal optreden, maar PVV'er Brinkman vindt dat de uitspraken van Welten veel verder gaan, omdat het niet gaat om de beoordeling van een individuele agent maar om een soort van richtlijn.

Prioriteiten

Ineke van Gent van GroenLinks twitterde dat de politie bij het uitvoeren van de wet prioriteiten moet stellen. Bijvoorbeeld de aanpak van kinderporno zou dan voor moeten gaan. Volgens Hennis-Plasschaert snijdt dat argument geen hout, omdat handhaving van een boerkaverbod geen extra capaciteit vraagt.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie verwijst naar de hoofdofficier van justitie en de burgemeester van Amsterdam wat de uitspraken van Welten betreft. De Kamer praat volgende week met de minister over de politie en zal dan op de kwestie terugkomen.

Geen misverstand

Burgemeester Eberhard van der Laan zei woensdag in een reactie op de ophef rondom de korpschef dat er binnen de Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en justitie) geen misverstand over bestaat dat de wet ook in de hoofdstad geldt en wordt gehandhaafd.

''Hier is echter nog geen sprake van een wet, enkel een kabinetsvoornemen daartoe'', aldus de burgemeester. ''In dat verband heeft de hoofdcommissaris zijn zorg uitgesproken over de complexe vraag naar de uitvoerbaarheid van dit kabinetsvoornemen.''

Volgens Van der Laan zou het goed zijn als de zorg van Welten en de expertise van de Amsterdamse politie worden meegenomen in het komende wetgevingstraject.