AMSTERDAM - Politie en justitie moeten de mogelijkheid hebben om recidiverende geweldplegers tijdens de jaarwisseling uit voorzorg een nacht in de cel te laten doorbrengen. Daarvoor pleit Tweede Kamerlid voor de PvdA Ahmed Marcouch.

“We mogen het niet normaal gaan vinden dat hulpverleners onder politiebegeleiding hun werk moeten doen”, aldus Marcouch donderdag tegen NU.nl.

Marcouch licht hiermee een opiniestuk toe dat hij samen met PvdA-fractiegenoot Jeroen Recourt in nrc.next publiceerde.

“Verloopt de komende jaarwisseling zoals in vorige jaren, dan zullen weer bijna honderd politieagenten worden beledigd, ruim veertig bedreigd, twintig aangevallen en bijna dertig mishandeld, nog afgezien van de zeshonderd gewonde burgers”, aldus Marcouch en Recourt, woordvoerders Veiligheid en Justitie van de PvdA, in de krant.

Maatregelen

Volgens Marcouch is er een “maximum aan maatregelen” nodig om te zorgen dat hulpverleners met oud en nieuw niet worden belaagd en het nieuwjaarsfeest rustig verloopt.

Het Tweede Kamerlid is van mening dat de huidige wetgeving voldoende ruimte biedt om "bekenden van de politie uit voorzorg een nacht op te sluiten". Hij heeft minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid gevraagd om hierop te reageren.

“Het scheelt al heel veel als je de raddraaiers van eerdere jaren er vooraf uithaalt”, aldus Marcouch. “In mijn tijd als stadsdeelvoorzitter van Slotervaart (in Amsterdam, red.) heb ik ook gezien dat je vooraf altijd een heel stel jongens kunt aanwijzen van wie je weet dat het de aanstichters zullen zijn.”

Kennis

Ethische belemmeringen met het in de toekomst uitsluiten van mensen die ooit in de fout gingen wijst Marcouch van de hand.

“Het gaat om het benutten van de kennis van mensen uit het veld. Politiemensen hebben vaak veel bruikbare informatie. Er wordt niemand afgerekend op een enkel incident, we moeten niet doen alsof deze jongens maar een keer per jaar zien.”

Andere preventieve maatregelen als gebiedsverboden en het vooraf uitschrijven van boetes, zijn volgens de PvdA’er niet afdoende. “Je moet maatwerk afleveren. Een gebiedsverbod bijvoorbeeld,is niet altijd nuttig. Als je niet in straat x mag komen met oudjaar, kun je in straat y rotzooi gaan trappen.”

“Ik hoop natuurlijk dat het allemaal niet nodig is en oud en nieuw gewoon een goed feest wordt”, besluit Marcouch. “Maar laten we leren van vorige keren.”