AMSTERDAM - De Tweede Kamer is meerdere malen onvolledig geïnformeerd over de Joint Strike Fighter (JSF). Het ministerie van Defensie hield alarmerende rapporten over de ontwikkelingskosten van het gevechtsvliegtuig achter en was onduidelijk over de prijs.

Dat meldt NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek.

Het ministerie zou gezwegen hebben over een rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hierin stond dat de ontwikkeling van het vliegtuig aanzienlijk duurder zou worden dan aanvankelijk gedacht werd.

Bovendien hanteerde Defensie in de begroting de laagst mogelijke prijs per toestel. Maar in plaats van 38 miljoen euro per stuk, waaraan Defensie vasthield, komen de kosten uit op ruim 75 miljoen euro.

Vragen

De Tweede Kamer heeft duizenden vragen gesteld over de JSF. De regering overstelpte parlementariërs met informatie, maar duidelijker werd het daar niet op, vinden zij. Jasper van Dijk (SP) klaagt dat de informatie gebrekkig is en niet klopt, evenals PVV-Kamerlid Hero Brinkman.

"Je wordt overladen met informatie, maar als je een concrete vraag stelt wordt hij niet beantwoord", stelt Brinkman.

Het ministerie van Defensie zegt zich niet te herkennen in het beeld dat de informatievoorziening te wensen overlaat. "Alle relevante informatie is met de Kamer gedeeld", zegt een woordvoerder tegenover NRC Handelsblad.

Budget

Nederland stapte in 2002 in het JSF-project. Toen werd ervan uitgegaan dat voor de aanschaf van 85 vliegtuigen 4,5 miljard euro nodig was. Inmiddels is het budget 7,6 miljard euro voor hetzelfde aantal toestellen.