DEN HAAG - De VVD in de Tweede Kamer steunt het plan van oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks om snel een hoorzitting in de Kamer te houden over de gevolgen van het winterweer voor het treinverkeer.

In zo'n zitting kunnen Kamerleden alle betrokkenen en verantwoordelijken op en rond het spoor in het openbaar horen.

Met de steun van de VVD is er een Kamermeerderheid voor zo'n zitting. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot bevestigde woensdag berichtgeving in Het Financieele Dagblad over zijn steun aan het plan. Hij zegt echter zo'n zitting niet heel zinvol te vinden.

''Maar het is een wens van drie linkse fracties, die wij niet zullen tegenhouden'', aldus Aptroot woensdag. Wanneer de hoorzitting wordt gehouden is nog niet bekend, maar dat zal na het kerstreces zijn. Dat loopt op maandag 10 januari af.

Mooiweerverhaal

NS, spoorbeheerder ProRail, reizigersorganisaties, spoordeskundigen en vakbonden zouden onder meer moeten langskomen om hun verhaal te doen. Een van de initiatiefnemers, Ineke van Gent (GroenLinks), wil dat, omdat zij het idee heeft dat de NS en ProRail ''toch nog een beetje een mooiweerverhaal houden, terwijl het gaat om barre omstandigheden voor reizigers en werknemers''.

Slecht presteren

Veel Kamerleden vinden dat de spoorbedrijven, ondanks eerdere (financiële) inspanningen, te slecht presteren tijdens het barre winterweer. Ze willen dat juist in dagen vol sneeuw en/of ijzel de trein een goed alternatief is voor de auto.

Daarnaast willen ze dat de NS de informatievoorziening aan de reizigers verbetert in geval van grote problemen op het (winter)spoor.

Situatie

De volksvertegenwoordigers wijzen erop dat ze nu alle informatie via minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) moeten opvragen. Via de hoorzitting willen ze direct van betrokkenen zelf antwoord krijgen op hun vragen. Van die deskundigen hopen ze te horen of de situatie op het winterspoor echt niet beter geregeld kan worden.

NUlive

Volg op NUlive wat er wordt getwitterd over het winterweer op het spoor

Sneeuw op het spoor