AMSTERDAM - Alexander Pechtold heeft in de Tweede Kamer meer moeite met 'al die meewaaiende VVD'ers en CDA'ers dan met de PVV'ers'. Dat zegt de fractievoorzitter van D66 in een interview met NRC Handelsblad.

De D66-leider ziet CDA en VVD eerder fuseren dan dat zijn partij samengaat met linkse partijen. "Nou, ik vraag me eerder af of VVD en CDA niet een partij willen vormen. Gezellig samen onder het juk van Wilders."

Veel van wat de PVV beweert is weliswaar abject, vindt Pechtold, 'maar het is ook van a tot z overdacht'. "Gedreven ook, op het hysterische af, maar evenzogoed gemeend. Kom daar nog maar eens om bij VVD en CDA. "

Krachten bundelen

PvdA-leider Job Cohen wil de oppositiekrachten bundelen tegen het door de PVV gesteunde kabinet van VVD en CDA. Op 16 januari vindt in Amsterdam de manifestatie 'Een nieuw jaar, een ander Nederland' plaats. GroenLinks en SP doen mee. D66 stuurt alleen een afgevaardigde.

Pechtold zegt in het vraaggesprek geen voorstander te zijn van een krachtenbundeling van de oppositiepartijen. Wel wil hij waar mogelijk samenwerken, maar niet 'samenklonteren'.

"De gedachte dat als drie partijen samen een meerderheid vormen, de overige partijen moeten samengaan, vind ik getuigen van intellectuele armoede."

Conservatief

Hij vindt niet alleen de minderheidsregering, maar ook de oppositie op 'belangrijke punten' conservatief. "In de huidige politiek van samenklontering op de flanken bevinden wij ons eenzaam in het progressieve midden."

De enige mogelijkheid die Pechtold ziet is 'laten zien dat je eigen verhaal beter is'. "Daarom ben ik niet bezig met politieke hergroepering, maar met investeren in dat eigen verhaal."