BRUSSEL - De rechts-nationalistische partij Vlaams Belang is tegen het gebruik van het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam voor een manifestatie van de PvdA tegen het kabinetsbeleid.

Dat heeft de kleine Vlaamse partij dinsdag laten weten.

''Hierdoor kan de indruk ontstaan dat Vlaanderen of de Vlaamse regering betrokken is bij het protest van de Nederlandse linkerzijde tegen het oordeel van de kiezers'', aldus de partij.

Het faciliteren van dergelijke politieke manifestaties behoort niet tot de taken van de Brakke Grond, vindt Vlaams Belang.

Cohen

PvdA-fractievoorzitter Job Cohen heeft alle ''progressieve partijen'' en alle maatschappelijke organisaties opgeroepen deel te nemen aan de manifestatie op 16 januari. Die moet volgens hem laten zien dat er ''een ander Nederland'' mogelijk is.

Voorman Filip Dewinter van Vlaams Belang zal de kwestie bij de Vlaamse regering aankaarten.

''Ofwel moet Job Cohen gevraagd worden een andere plaats te zoeken voor zijn manifestatie, ofwel moet er vanuit de Vlaamse regering een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring komen dat ze op geen enkele manier politiek geassocieerd wil worden met de manifestatie'', aldus Dewinter.