AMSTERDAM – De PvdA organiseert een progressieve manifestatie tegen het kabinet. De partij heeft hiervoor de SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie uitgenodigd.

De partij wil met deze partijen optrekken tegen het nieuwe kabinet, zo meldt de NOS maandag. De PvdA spreekt daarbij niet van een linkse, maar van een progressieve samenwerking. Op die manier kunnen zowel de SP als D66 samen optrekken tegen het kabinet, aldus de partij

Tot nu toe hebben alleen de SP, GroenLinks en D66 hun komst naar de manifestatie, die op 16 januari in Amsterdam zal worden gehouden, bevestigd. De ChristenUnie komt niet.

D66

"Als progressieve partij zijn wij benieuwd naar ieder progressief initiatief. Namens de partij zal er die dag dan ook iemand aanwezig zijn om te komen luisteren en te bezien wat deze manifestatie precies inhoudt, en vooral in hoeverre werkelijk sprake is van een progressief geluid", aldus Alexander Pechtold in een reactie.

D66 reageerde eerder terughoudend op plannen van samenwerking. “Ik deel niet de wens van een gezamenlijk programma", aldus Pechtold vorige week.

"Niet alleen het kabinet, maar ook een deel van de oppositie is conservatief. Daar reken ik de SP toe en een groot deel van de PvdA.”

Verkiezingen

GroenLinks en de PvdA gaven vorige week al aan samen te willen werken. De partijen verwachten in januari met een gezamenlijk standpuntbepaling te komen, nog voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart.