AMSTERDAM - Staatssecretaris Henk Bleker (CDA) van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is al in augustus door partijleider Maxime Verhagen gevraagd voor die positie. Hij was toen waarnemend voorzitter van de diep verdeelde christendemocraten.

Dat beweert zijn partijgenoot en oud-minister Ernst Hirsch Ballin vrijdag in een interview met de Volkskrant. Hirsch Ballin, prominent tegenstander van de politieke samenwerking van zijn partij met de PVV van Geert Wilders in het huidige gedoogkabinet, noemt dat schokkend. "De voorzitter van een diep verdeelde partij moet onafhankelijk zijn in een gesprek over alternatieve coalities."

Binnen het CDA leidde de toetreding tot een minderheidskabinet met de VVD tot veel discussie. Een flinke minderheid van de leden (32 procent) stemde op een extra partijcongres in oktober tegen deelname, omdat de coalitie afhankelijk is van de gedoogsteun van de PVV.

Volgens Hirsch Ballin is de verdeeldheid in de partij sinds het congres niet verminderd. Hij zegt nog dagelijks brieven, e-mails en sms'jes te krijgen van verontruste CDA-leden.

Populisme

De voormalig minister van Justitie toont zich in het gesprek met de krant bezorgd over het volgens hem toenemende populisme in de politiek.

"We hebben zoveel boze, rancuneuze burgers, mensen die met gevoelens van onveiligheid rondlopen in de veiligste gemeenten van Europa en daarom PVV stemmen. Juist dan is het belangrijk om je beleid consequent uit te dragen. Er is te veel populistische retoriek."

Rechtsstaat

Hirsch Ballin zegt zich vooral zorgen te maken over "de keuze van onze voorlieden voor macht, in plaats van voor gezag en invloed van ons gedachtengoed." Hij laakt de "afbraak" van "instituties in onze rechtsstaat."

"Als je de uitspraak van een rechter niet overtuigend vindt, kun je in hoger beroep gaan. Dat is iets anders dan een rechter voor gek verklaren."