AMSTERDAM – Waar oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks pleiten voor een openbare hoorzitting op korte termijn over de aanpak van het winterweer door NS en Prorail laat de VVD weten de hele NS- en Prorailtop naar huis te willen sturen.

Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

De VVD heeft geen behoefte meer aan de hoorzitting. “Ik heb het helemaal gehad. We hebben ze genoeg aangehoord”, aldus het Tweede Kamerlid Aptroot.

“Jaarlijks steekt de belastingbetaler meer dan twee miljard euro in het spoor en we zien wat ze er van bakken. Niets. De spoorbedrijven zijn altijd met zichzelf bezig, het wordt tijd dat ze eens naar de klant kijken. Vorig jaar kreeg de top van Prorail en NS nog een bonus, maar ze verdienen nu een ontslagbrief.”

Volgens Aptroot zou het een goede zaak zijn als de besturen van NS en Prorail vervangen worden door mensen die zich in het bedrijfsleven hebben bewezen.

Eerdere oproepen

Het Kamerlid vroeg al twee keer eerder om het opstappen van de top bij de spoorbedrijven, maar vindt het nu echt de hoogste tijd worden dat de bestuurders vervangen worden.

In november hekelde hij al de top van ProRail na de ontregelde dienstregeling door een brand bij het verkeersleidingscentrum in Utrecht. In januari dacht hij ook al dat de bestuurders beter konden vertrekken wegens problemen met het winterweer toen.

Vraagtekens

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent stelt dat het ''allemaal heel strijdbaar klinkt'' van haar VVD-collega, maar zij vraagt zich af of de treinen beter gaan rijden als ''alleen poppetjes worden vervangen''.

Van Gent zegt ook kritiek te hebben op de bedrijfsleiding. Maar zij wil de top, reizigersorganisaties, spoordeskundigen en vakbonden eerst zelf spreken om goed onderzoek te kunnen doen naar de problemen.