DEN HAAG - Oud-premier Ruud Lubbers, voorzitter van het bestuur van de Stichting voor Vluchteling Studenten UAF, vindt dat Nederland beter zijn voordeel kan doen met vreemdelingen.

''We moeten niet als uitgangspunt nemen: iedereen die we het land uitkrijgen, al is het na zeven jaar, dat is een winstpunt'', waarschuwde hij donderdagavond voor de microfoon van BNR Nieuwsradio.

Volgens Lubbers zitten er onder vreemdelingen mensen die juist een winstpunt kunnen zijn voor ons land. ''Ik zie zelf vaak van die jonge moslima's, dat zijn hartstikke goeie meiden. We weten dat er heel goed materiaal bij zit.''

Lubbers vindt niet dat Nederland iedereen maar moet toelaten. Hij pleit voor een strenge selectie meteen aan de grens en vindt dat iedere nieuwkomer zo snel mogelijk Nederlands moet leren en aan het werk moet.

Eindeloze procedures zijn volgens hem nergens goed voor: er kan beter drie jaar na aankomst worden gekeken of het voordelen voor ons land heeft dat iemand hier blijft.

Lange procedures

Een woordvoerder van minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel stelde dat Lubbers een heel ander systeem voorstelt, haaks op het regeerakkoord.

Dat wil inzetten op snelle en goede afhandeling van de eerste asielprocedure en geen valse hoop wekken door lange procedures en stapeling. En wie geen asiel krijgt, moet terug naar het land van herkomst. ''De taal leren en een baan zoeken zou een tegengesteld signaal zijn.''

Kabinetsformatie

Lubbers was afgelopen jaar informateur. In zijn periode kwam er een doorbraak. VVD en CDA wilden samen een minderheidskabinet vormen, met gedoogsteun van de PVV.

Het was het gevolg van een democratisch proces , zei Lubbers donderdagavond, maar noemde het 'eerlijk gezegd iets over de grens'.

Hij vertelde verder zonder toelichting dat het verbazing zou wekken ''hoeveel de koningin en ik op één lijn zaten en nog steeds zitten''.