AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) is door ambtenarenweekblad Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot beste bestuurder van het jaar. Het blad prijst zijn open manier van communiceren en zijn inzet voor het onderwijs.

Peter Glas van waterschap De Dommel en Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, werden tweede en derde.

Asscher, die in Amsterdam enkele maanden interim-burgemeester was na het vertrek van Job Cohen, wordt ook geprezen voor de ruime opvatting van zijn portefeuille. Hij beperkt zich niet tot zijn officiële taak als beheerder van de schoolgebouwen in de hoofdstad, maar probeert het onderwijs beter te maken.

'Compliment'

Asscher noemde de uitverkiezing in een reactie ''een mooi compliment’’. ''Maar ik wil vooral de leerkrachten complimenteren, want daar wordt het echte werk gedaan. Alleen samen kunnen we dit werk voortzetten.’’

Peter Glas dankt zijn tweede plaats aan zijn inzet voor de waterschappen. Als voorzitter van de Unie van Waterschappen zou hij de 'stervende bestuurslaag' hebben gereanimeerd.

Eindhoven

De Eindhovense burgemeester Van Gijzel (PvdA) krijgt lof voor zijn openlijke debatten met 'Den Haag' over de huisvesting van pedoseksuelen en de overlast door drugscriminelen als gevolg van het gedoogbeleid.

Oud-Kamerlid Van Gijzel weigerde een vrijgekomen voor ontucht veroordeelde pedo terug te laten keren in Eindhoven.