DEN HAAG - Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen moet bij de NS gaan afdwingen dat dit treinbedrijf de komende anderhalve week niet met een te uitgeklede dienstregeling gaat rijden.

Dat heeft SP-Kamerlid Farshad Bashir dinsdag in schriftelijke vragen aan de VVD-bewindsvrouw gevraagd. Binnen 48 uur wil hij antwoord.

In de kerstvakantie reizen er altijd minder forensen. NS voorzag daar al in met de gebruikelijke kerstvakantiedienstregeling. Als gevolg van het winterweer wordt die dienstregeling, die duurt tot 2 januari, in de optiek van de SP te veel versoberd.

KNMI

''De NS weet blijkbaar meer dan het KNMI. Dat instituut weet nu nog niet precies welk weer het over een week wordt."

"Nu al treinen schrappen is niet ten dienste van de reiziger, maar van de portemonnee van de NS'', analyseert Bashir.

Het Kamerlid wil dat de NS zo snel mogelijk weer een fatsoenlijke dienstregeling gaat rijden. ''Als het weer zo hard gaat sneeuwen, snap ik het wanneer we tijdelijk op een nooddienstregeling moeten overstappen. Bij voorbaat al de service verslechteren is echter onacceptabel.''

ChristenUnie

De SP'er krijgt bijval van Arie Slob van de ChristenUnie. Ook hij zet grote vraagtekens bij de tijdelijke nooddienstregeling van NS. ''Op sommige trajecten rijden nu twee in plaats van zes treinen en zelfs deze vallen regelmatig uit."

"Ik hoor van reizigers die in de kou worden achtergelaten op het perron, omdat de treinen overvol zijn en van reizigers die twee uur doen over een stuk dat normaal in nog geen 35 minuten wordt afgelegd.''

Juist tijdens winterse omstandigheden zou het openbaar vervoer volgens de ChristenUnie een goed en betrouwbaar alternatief voor de auto moeten zijn. Slob: ''Nu gebeurt het omgekeerde. Ik hoor mensen in de trein roepen dat dit de laatste keer was dat ze het OV gebruikten.''

Informatievoorziening

''Enige overlast door de sneeuw is begrijpelijk, maar het regent nog steeds sein- en wisselstoringen terwijl er de laatste twee dagen nauwelijks extra sneeuw meer bij is gekomen”, vervolgt de parlementariër.

Ook de informatievoorziening is volgens het Kamerlid onder de maat. ''Er rijden veel minder treinen, maar het lukt NS in veel gevallen desondanks niet om de reizigers op het perron de juiste informatie te geven.''

PVV

Ook de PVV is kritisch op het spoorwegbedrijf. De PVV pleit ervoor dat de directie van de NS bij Schultz van Haegen verantwoording moet afleggen over de 'wanprestaties'. Volgens de partij heeft de directie 'bij herhaling aangetoond' door de sneeuw niet volledig te kunnen opereren.

"De NS stelde winterklaar te zijn, maar ondertussen zijn miljoenen kostende, gloednieuwe treinen massaal kapot gegaan door sneeuw en vorst, staan 600 reizigers uren vast te midden van weilanden en loopt de frustratie bij de werknemers zo hoog op, dat onderling vechtpartijen uitbreken", aldus PVV-Kamerlid Leon de Jong.

Langere reistijden NS