DEN HAAG - De omstreden oud-Commissaris van de Koningin in Noord Holland Harry Borghouts is kandidaat voor GroenLinks voor de Eerste Kamer.

Dat heeft de partij maandagmiddag bekendgemaakt.

Borghouts raakte in 2009 in opspraak toen zijn provincie miljoenen euro's verloor toen de IJslandse bank Landsbanki failliet ging.

Daarna moest hij onder druk van de Provinciale Staten zijn functie als bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP opgeven.

Toen even later bleek dat Borghouts zijn handtekening had gezet onder declaraties met niet-bestaande bonnetjes van een oud-Gedeputeerde moest hij het veld ruimen.

Volgens de kandidatencommissie is er met Borghouts gesproken over de incidenten, maar valt hem niets aan te rekenen dat zijn kandidatuur in de weg zou staan. "Hij is gemotiveerd om zijn opgedane kennis, wijsheid, kennis en ervaring van het openbaar bestuur in te zetten", aldus de commissie.

Böhler

Van de huidige Eerste Kamerfractie heeft alleen Britta Böhler besloten om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.

De lijst wordt op 5 februari op het congres in Hilversum definitief vastgesteld.

Thissen

De zittende Senator Tof Thissen is door de kandidatencommissie naar voren geschoven als lijsttrekker. Thissen kwam in 2004 als Senator in de Eerste Kamer. Sinds 2007 geeft hij daar leiding aan de fractie.

Eerder was Thissen voorzitter van Divosa, de koepel van sociale diensten. Ook was hij wethouder in Roermond.