AMSTERDAM – De PvdA bevestigt dat het nauw gaat samenwerken met GroenLinks. “We hebben een zware verantwoordelijkheid om een alternatief tegenover het rechtse kabinet te zetten.”

Dit zegt PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen maandag in de Volkskrant. De nieuwe leidster van GroenLinks, Jolande Sap, maakte afgelopen weekeinde al bekend vergaand te willen samenwerken met D66 en PvdA.

“Zo moeten het lukken een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer.” In maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De nieuwe Provinciale Staten kiezen op 23 mei de Eerste Kamer. Daarin hebben de partijen die het kabinet steunen, nu geen meerderheid.

Spoed

Ploumen verwacht nu in januari met een gezamenlijk standpuntbepaling te komen. “Daarover gaan we binnenkort aan tafel, in elk geval met GroenLinks."

"Haastige spoed leidt in dit geval tot iets heel goeds, denk ik.”

D66

D66 reageert echter nog terughoudend op de plannen. “Ik deel niet de wens van een gezamenlijk programma", aldus Alexander Pechtold.

"Niet alleen het kabinet, maar ook een deel van de oppositie is conservatief. Daar reken ik de SP toe en een groot deel van de PvdA.”

Fusie

Volgens Sap moeten GroenLinks en de PvdA het voor de verkiezingen in maart eens kunnen worden over  vijf of tien punten.

Een fusie met D66 en de PvdA sluit de politica ook niet uit. "GroenLinks is ontstaan uit een fusie van vier partijen. Onze missie is het verwezenlijken van idealen. Als dat beter kan door de krachten te bundelen, dan moeten we dat doen."