DEN HAAG - Femke Halsema (Haarlem, 25 april 1966) was jarenlang een gezichtsbepalend politica in Den Haag, maar de droom van regeringsdeelname voor haar partij zag ze niet verwezenlijkt. Vrijdag droeg ze na twaalf jaar Binnenhof het stokje over aan haar opvolger Jolande Sap.

Halsema kwam op 19 mei 1998 in de Tweede Kamer, op dezelfde dag als bijvoorbeeld Jan Peter Balkenende en Wouter Bos.

Ze groeide op in Enschede en studeerde criminologie bij professor Bovenkerk, bekend om zijn onderzoek naar extreem rechts. Halsema werd in die tijd lid van de PvdA en ging in 1993 werken voor het wetenschappelijk bureau van die partij.

In 1997 stopte ze daarmee, uit teleurstelling over de in haar ogen onkritische houding van de PvdA over het optreden van de Amsterdamse politie tegen demonstranten bij de EU-top.

Nog geen jaar later werd ze voor GroenLinks al gekozen in de Kamer, waar ze de belangrijke portefeuille justitie kreeg. Halsema - jong, fris en goedgebekt - viel meteen op als een scherp debater. Vier jaar na haar entree volgde ze partijleider Paul Rosenmöller op, die in de nasleep van de periode na de moord op Pim Fortuyn opstapte.

Onomstreden

Halsema's leiderschap was in de jaren erna onomstreden, maar voor een echte doorbraak van haar partij kon ze niet zorgen. Bij Tweede-Kamerverkiezingen haalt ze zeven of acht zetels, het recordaantal van elf onder Rosenmöller werd niet gehaald.

Wel was ze de afgelopen jaren belangrijker dan het aantal zetels van haar partij deed vermoeden. Ze won de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid.

''Met een mix van vaak gespeelde boosheid, creativiteit en werkelijke charme weet zij tegenstanders in een debat in de hoek te drijven. Maar zij kan het ook opbrengen om af en toe haar ongelijk uit te spreken en haar eigen rol en positie te relativeren'', aldus het juryrapport.

Welvaartsbegrip

Halsema schreef als politiek leider verschillende boeken. Geluk! Voorbij de hyperconsumptie, haast en hufterigheid uit 2008 is de meest recente. Ze pleit voor een nieuw welvaartsbegrip, waarin rekening wordt gehouden met hoe gelukkig mensen zijn.

Halsema twijfelde al langer over haar toekomst. Ze heeft een nog jonge tweeling en een kleine fractie leiden is tijdverslindend.

Maar afgelopen voorjaar vroeg ze aan haar partijcongres dispensatie om nog een keer de Kamer in te kunnen. Bij GroenLinks geldt de regel dat politici dat maximaal drie termijnen kunnen doen.

Ze zei dat haar partij klaar was om te regeren en hoopte dat GroenLinks nodig zou zijn om een coalitie te vormen. Maar alle pogingen om tot een paars-plus-regering van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks te komen strandden deze zomer.

Twitter

Halsema was ook een van de meest fervente en meest gevolgde twitteraars in Den Haag. Dat had ook een schaduwzijde, ze ontving bedreigingen en hufterige tweets die ze soms 'retweette' om al haar volgers te laten zien wat mensen allemaal twitteren tegen een politicus.

Echt ingrijpend was een bedreiging via twitter aan het adres van haar dochter, in september. Ze deed aangifte en begin deze maand hield de politie een 35-jarige Rotterdammer aan voor de bedreiging.