AMSTERDAM - Femke Halsema stapt per direct op als fractievoorzitter van GroenLinks. Ook zal ze vertrekken uit de Tweede Kamer.

Na het politieke kerstreces wordt ze opgevolgd door partijgenoot Jolande Sap.

Dit meldt de politica vrijdag.  Halsema heeft haar vertrek donderdagavond in de fractie bekend gemaakt. Sap werd vervolgens unaniem verkozen tot de nieuwe fractievoorzitter. Zij is sinds september 2008 Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

Tijd gekomen

"Mijn werk zit er op, de tijd is gewoon gekomen. Er breekt een nieuwe fase aan. Ik heb het gevoel dat ik nu rustig kan gaan en de fractie is er klaar voor", zo geeft Halsema als reden voor haar vertrek tijdens een persconferentie.

"Dit is een sterk en rustig moment. Ik kan nog een jaar blijven, nog twee jaar blijven, maar daarmee verklein ik de ruimte voor mijn opvolger."

Halsema geeft aan dat ze met haar vertrek de fractie de mogelijkheid biedt om zich goed voor te kunnen bereiden op de Provinciale Statenverkiezingen in maart en nieuwe landelijke verkiezingen.

Bedreigingen

De politica gaf aan dat recente bedreigingen aan het adres van haar en haar gezin geen rol hebben gespeeld bij haar besluit nu te vertrekken.

''Ik ben voor de duvel niet bang en mijn gezin is beschermd.''

Midlifecrisis

De politica grapt dat ze de komende tijd "intens van haar midlifecrisis gaat genieten". Ook wil ze haar keuken gaan verven.

Halsema is van plan te blijven werken. Ze begint met zich vanaf het nieuwe jaar te richten op een tijdelijk hoogleraarschap aan de Universiteit van Tilburg aan de zogenoemde Leonardoleerstoel. Dit helpt haar naar eigen zeggen "de binnenkamer op orde te brengen." Ook gaat ze een nieuw boek schrijven.

Opvolgster

Over haar opvolgster zegt ze: "Met veel plezier heb ik de afgelopen jaren Jolande Sap zien opkomen. Ik heb haar met bewondering aanschouwd. Ze is beheerst, overtuigd en wijs.''

"In de afgelopen maanden hebben we in voorbereiding op mijn vertrek intens gepraat. Nu een nieuwe generatie onder leiding van Sap staat te trappelen om het van me over te nemen, ga ik verder."

Terugblik

Halsema blikte tijdens de persconferentie als eerst terug op haar twaalf jaar in de Tweede Kamer.

"Het was een rumoerige en historische politieke tijd. Er zijn in de afgelopen jaren twee politieke moorden gepleegd. Dat leek onmogelijk toen ik in de jaren negentig Kamerlid werd."

"Nederland is hierdoor veranderd. We zijn kritischer en cynischer geworden. Tegen dit pessisme heb ik me altijd verzet. Mijn antwoord was en is: dat we juist nu onze vrijheid moeten versterken en vieren."

Ambitie

"Ik kom terecht in een warm bad", aldus Sap tijdens de persconferentie. "GroenLinks heeft een fractie vol getalenteerde Kamerleden."

De Provinciale Statenverkiezingen ziet Sap als "een eerste kans voor GroenLinks om de ambitie om te regeren te gaan verwezenlijken. Het kabinet kan dan zomaar zijn langste tijd gehad hebben. GroenLinks is geen eeuwige oppositiepartij."

"Femke, de fractie gaat je missen, ik ga je missen", zo sprak Sap haar voorganger toe. "Je hebt vele grijze heren in de Tweede Kamer nog grijzere haren bezorgd."

Verkiezingen

Het was al bekend dat Halsema bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer niet meer de lijst van GroenLinks zou aanvoeren.

Dit voorjaar vroeg Halsema dispensatie aan haar partijcongres om nog een keer de Kamer in te kunnen. Bij GroenLinks geldt de regel dat politici dat maximaal drie termijnen kunnen doen. Halsema is Kamerlid sinds 1998.

Halsema is sinds 2002 lijsttrekker en fractievoorzitter. In dat jaar nam ze het leiderschap over van Paul Rosemöller.

Zwart gat

In een eerder interview vertelde Halsema nog geen idee te hebben wat ze na haar vertrek zal gaan doen.

''Ik zal eerst een paar maanden in het zwarte gat moeten vallen voordat ik daar over na kan denken. Maar de partij weet dat er een opvolger moet komen. Ik ga daar niet over.''

Lees het interview dat NU.nl met Femke Halsema had tijdens de verkiezingsperiode eerder dit jaar.

Lees een profiel van Femke Halsema

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive