DEN HAAG - De PVV van Geert Wilders maakt zich volgens Iran schuldig aan het ophitsen tot het voeren van een oorlog tegen Iran.

De Iraanse ambassade heeft dat laten weten naar aanleiding van opmerkingen van PVV-Tweede Kamerlid Wim Kortenoeven, die pleitte voor oorlogshandelingen tegen Iran om de vernietiging van het Westen te voorkomen.

''De oorlogshitsende, weerzinwekkende en racistische standpunten van de Vrijheidspartij (PVV, red.) kunnen in toenemende mate de geloofwaardigheid van Nederland ondermijnen'', stelt de ambassade.

''Zo'n benadering zal het imago van Nederland in de ogen van verstandige mensen in de wereld besmeuren.''

Oproep

Wat Kortenoeven dinsdag met zijn opmerkingen precies bedoelde zei hij niet, maar andere Kamerleden vatten het op als een oproep om Iran te bombarderen. Kortenoeven ontkende dat woensdag en zei dat hij nooit gepleit had voor bombarderen.

Wel waarschuwde hij ervoor dat de wereld niet kan wachten tot Iran een nucleair wapen heeft. Daarom steunt hij eventuele preventieve acties van de Verenigde Staten of Israël tegen Iran ''gericht op uitsluitend nucleaire installaties om een oorlog te voorkomen''.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei dat bombardementen op Iran ''niet aan de orde'' zijn.

Interne partijproblemen

De Iraanse ambassade stelt in haar reactie dat de PVV'ers er beter aan zouden doen hun interne partijproblemen rond Kamerleden die in het verleden veroordeeld zijn op te lossen, dan zich schuldig te maken aan het ophitsen tot oorlog of het doen van provocatieve uitlatingen.

De ambassade sluit het bericht af met een waarschuwing: ''Iran is een vredelievend land dat nog nooit een ander land heeft aangevallen."

"Toch zou het volkomen dwaas zijn voor andere om ook maar te denken aan een aanval op Iran, want in dat geval kan de agressor zo'n verpletterend antwoord tegemoet zien dat hij voor altijd spijt zal hebben van zijn onverantwoordelijke gedrag.''

Niet onder de indruk

Wilders is niet onder de indruk van de verklaring van de ambassade. ''Laat ze het heen en weer krijgen'', zei hij. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) herhaalde dat bombardementen op Iran voor Nederland niet aan de orde zijn.

Die boodschap is ook overgebracht nadat de ambassade deze week contact had opgenomen met Buitenlandse Zaken.

Onzalige plannen

Rosenthal zegt zich met klem vast te houden aan het beleid dat bestaat uit sancties, die volgens hem lijken te gaan werken, en contact met de Iraniërs om hen ''van hun onzalige plannen af te helpen''.

Dat Iran zegt dat Nederlanders zich met hun eigen zaak moeten bemoeien, geldt volgens Rosenthal natuurlijk op veel punten. ''Dit punt van de PVV helpt dus niet. Maar laat Iran ook beseffen dat het zich nogal met wat landen bemoeit en niet op een manier die de internationale rechtsorde dient'', zei hij.