AMSTERDAM - Job Cohen stelt dat de manier waarop moslims in Nederland worden buitengesloten overeenkomt met het buitensluiten van Joden in de Tweede Wereldoorlog. "Praat met mensen en je hoort het", zegt de PvdA-leider in het winternummer van Vrij Nederland (VN).

“De PVV zegt gewoon tegen moslims: we willen liever dat jullie weggaan. Maar je kunt dé islam niet de schuld geven van het extremisme. Er zijn zoveel moslims die gewoon huisje-boompje-beestje willen en niks anders. Die mensen worden er nu bang van dat Wilders deel uitmaakt van de macht”, aldus Cohen in het opinieblad.

De oud-burgemeester van Amsterdam uit in het interview ook forse kritiek op regeringspartij CDA.

Geluiden binnen die partij dat de PvdA door het afwijzen van een zogenoemd middenkabinet ten tijde van de coalitie-onderhandelingen het huidige gedoogakkoord heeft mogelijk gemaakt, wordt door de PvdA-leider tegengesproken.

“Dat is alleen maar omdat ze zich schamen dat ze met de PVV zijn gaan samenwerken. Nou, dat ligt niet aan mij, dat ligt aan hen. Ik heb vanaf het allereerste moment gezegd: niemand hóéft met Wilders te regeren.”

'Cohen volledig weg kwijt'

De PVV-leider hekelt in een reactie de kritiek van Cohen. ''Zijn vergelijking van moslims nu met de joden in de jaren dertig is te walgelijk en abject voor woorden."

"Het tegengaan van de islamisering en stevig aanpakken van bijvoorbeeld criminele Marokkanen is het puinruimen van de puinhoop die juist de PvdA van Cohen van pappen en nathouden, theedrinken en de boel bij elkaar houden heeft veroorzaakt'', aldus Wilders.

''Cohen is nu echt volledig de weg kwijt, slaat in paniek als een wilde om zich heen. Hij is echt over zijn houdbaarheidsdatum als PvdA-leider heen."