DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer (VVD, PVV en CDA) wil niet dat de heckrunderen, edelherten en konikpaarden uit de Oostvaardersplassen deze winter in een groter gebied naar voedsel kunnen zoeken.

Afgelopen winter was er veel te doen over beelden van uitgeputte, stervende grazers.

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) wil herhaling voorkomen door -op advies van deskundigen- deze winter zwakke dieren eerder te laten afschieten en de grote grazers ook toe te laten tot het nabijgelegen bosgebied Hollandse Hout.

Beschutting

Idee daarbij is dat de dieren in het grotere gebied meer beschutting tegen de kou en meer voedsel kunnen vinden. Volgens deskundigen leden de grazers afgelopen winter het meest door gebrek aan beschutting en niet zozeer doordat ze door de vorst en sneeuw niet veel voedsel konden vinden.

Bleker vindt VVD, PVV en CDA tegenover zich die vinden dat er dan maar meer beschutting moet komen in natuurgebied Oostvaardersplassen. VVD en CDA menen ook dat het beheer van de afgelopen jaren ''onnodig dierenleed en een achteruitgang van verschillende vogelpopulaties en waterkwaliteit'' veroorzaakte.

Ze vrezen verder dat voedselzoekende grazers in de 500 hectare open te stellen Hollandse Hout schade aanrichten aan het bestaande groen.

PVV

De PVV wil de grazers om andere redenen niet in het bos. De partij voorziet dat het zo alleen maar moeilijker wordt om eventueel in te grijpen als dieren hulp nodig hebben of afgeschoten moeten worden.

De drie partijen spraken zich ook uit tegen de mogelijkheid om de grazers ook toe te laten tot de Oostvaarderswissel. Ook dit zien zij niet als echte oplossing die voorkomt dat dieren tijdens de winter lijden. Bovendien vinden ze de ongeveer 20 miljoen euro die deze ingreep kost, te duur in deze tijd van bezuinigingen.

Juist vanwege de kosten van het realiseren van wildroosters en ecoducten wil Bleker zich hier nog op beraden.