DEN HAAG - Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid, Justitie) zet het adopteren van kinderen uit Haïti tijdelijk stop. De toestand daar is zo dat de Haïtiaanse overheid een zorgvuldige procedure nu niet kan garanderen, zo liet de bewindsman maandag aan de Kamer weten.

Een klein jaar geleden, na de aardbeving'' werd besloten tot toelating van 109 Haïtiaanse adoptiekinderen door Nederland. Er zijn nu tegenstrijdige berichten over het functioneren van de bevoegde autoriteiten.

Corruptie en kinderhandel kunnen niet worden uitgesloten. Frankrijk en België adopteren ook even geen kinderen meer uit Haïti.

In maart 2011 zal een Nederlandse delegatie naar Haïti gaan en de situatie opnieuw beoordelen, aldus een woordvoerder van Teeven.

Interlandelijke adoptie

''Hoewel het besluit gevolgen heeft voor aspirant-adoptieouders die uit Haiti willen adopteren, benadrukt de staatssecretaris dat bij interlandelijke adoptie het belang en de bescherming van het kind voorop staat.''

De Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) liet maandag in een reactie weten het jammer te vinden dat het belang van de kinderen ondergeschikt is gemaakt aan de hoge eisen die die aan de adoptieprocedure worden gesteld.

''Wij betreuren de, in onze ogen, zware maatregel als gevolg van administratieve tekortkomingen. Wij hopen dan ook in maart 2011 samen met het ministerie een bezoek te brengen aan Haïti en daarna in goede samenspraak en -werking met het ministerie een bijdrage te kunnen leveren aan spoedige herstart van adopties vanuit Haïti'', aldus de NAS.