AMSTERDAM - Slachtoffers die een belager van zich af hebben geslagen moeten het onderzoek naar het voorval thuis kunnen afwachten in plaats van in de cel.

Justitie moet terughoudender worden met het oppakken van slachtoffers, zegt staatssecretaris van justitie Fred Teeven (VVD) maandag in De Telegraaf.

Het Openbaar Ministerie moet volgens hem meer rekening houden met het recht op zelfverdediging. Daarom stuurt de staatssecretaris een aanwijzing waarin hij justitie en politie aanspoort terughoudender te zijn met het oppakken van slachtoffers.

Inbrekers

Teeven doelt op bewoners die een inbreker hun huis uit hebben gewerkt of ondernemers die een overvaller hebben overmeesterd.

"Zo iemand verdient eerder een pluim dan een politiecel", zegt Teeven in de krant. Hij wil dat slachtoffers niet meer automatisch worden opgepakt. Dat wordt volgens hem als 'buitengewoon onrechtmatig' ervaren.

Buitensporig geweld

Het OM en de politie blijven onderzoeken of in zulke gevallen geen buitensporig geweld is gebruikt door het slachtoffer. Officieel is het slachtoffer dan nog steeds verdachte, maar hij kan het onderzoek thuis afwachten.

Teeven wijst erop dat mensen buiten hun wil in een situatie zijn gebracht waarin geweld moest worden gebruikt.